wtorek, 29 listopada 2011

Moja siostra po spróbowaniu tych muffinek stwierdziła, że są dobre, ale takie zwyczajne. No cóż, zdania są podzielone, bo ja całkowicie się z nią nie zgadzam! Te muffinki są rewelacyjne! Połączenie kokosu i cynamonu, daje bardzo ciekawy efekt, naprawdę. A do tego można powiedzieć, że są zdrowe, bo to przecież jabłko, marchewka, witaminy ;) A i zapomniałabym, pachną jeszcze lepiej niż smakują ;) A mojej siostrze pozostaje mi tylko powiedzieć, że się nie zna ;) ;)

muffinki kokosowe z jabłkami i marchewką

Muffinki kokosowe z jabłkami i marchewką:

Składniki na 12 dużych muffinek:

  • 180g mąki
  • 100g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • duże jabłko
  • 2 średnie marchewki
  • 60g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Marchewki umyć i obrać. Zetrzeć jabłko i marchewki na tarce z grubymi oczkami.

W jednym naczyniu wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek dopieczenia, sodę, sól, cukier, cukier wanilinowy i cynamon. W drugim naczyniu wymieszać roztopione masło z mlekiem i jajkami. Zawartość obu naczyń połączyć tak, aby wszystkie składniki były mokre. Na koniec dodać jabłko, marchewkę i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Napełnić ciastem do 3/4 wysokości.

Piec w temperaturze 190°C przez 20 – 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić 5 minut, wyjąć z foremek i ostudzić do końca na kratce.

 

ŹRÓDŁO





Kiedy na dworze robi się coraz zimniej częściej przychodzi ochota na coś słodkiego, najlepiej czekoladowego. A najlepsze na takie zachcianki będą właśnie te muffinki. Baaardzo czekoladowe i wilgotne. Po prostu idealne ;) I do tego bardzo łatwo je zrobić! :) Te na zdjęciu zostały przygotowane przez moja siostrę, która robiła muffinki po raz pierwszy :)

muffinki potrójnie czekoladowe

 

Muffinki potrójnie czekoladowe:

Składniki na 12 muffinek:

  • 225g mąki pszennej
  • 25g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g gorzkich groszków czekoladowych (dałam posiekaną gorzką czekoladę)
  • 100g białych groszków czekoladowych (dałam posiekaną mleczną czekoladę)
  • 2 duże jajka
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 150g brązowego cukru (dałam pół na pół ze zwykłym)
  • 85g roztopionego masła

W jednym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugim wszystkie mokre składniki: roztopione masło, śmietanę, jajka. Zawartość obu naczyń połączyć  – tylko do połączenia się składników. Na koniec wmieszać czekoladę.

Wyłożyć formę do muffinek papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do 3/4 wysokości*.

Piec w temperaturze 200°C przez ok 25 minut.

muffinki potrójnie czekoladowe


ŹRÓDŁO

niedziela, 20 listopada 2011

W tych ciasteczkach najbardziej lubię to, że mają w sobie mleko w proszku ;) Nadaje im bardzo fajnego mlecznego smaku i sprawia, że nie da się poprzestać na jednym ciasteczku. Do tego są baaardzo proste w przygotowaniu i jakby to powiedzieć "odporne", czyli hmm... nie bardzo kruche, tylko takie  miękkie ;) A i strasznie ładnie wyglądają :)

mleczne ciasteczka

Mleczne ciasteczka:

Składniki (około 30 ciasteczek):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g białej czekolady, posiekanej (pominęłam)

Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać.

Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, w odległościach od siebie. Lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 200ºC przez 10 minut. Studzić na kratce.

mleczne ciasteczka

okruszki mlecznych ciasteczek ;)

Ja znalazłam tutaj a oryginalny przepis pochodzi stąd

22:24, kolorowapokrzywa , ciasteczka
Link Dodaj komentarz »
piątek, 18 listopada 2011

Szybkie i proste w przygotowaniu. Do tego z najlepszymi teraz jabłkami i cynamonem. Nic więcej mówić nie trzeba, lepiej od razu iść do kuchni zrobić sobie pyszną przekąskę ;)

muffiny jabłkowe

Muffiny z jabłkami:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka lub maślanki
  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1/2 szklanki oleju
  • płaska łyżeczka cynamonu

Robimy standardowo, jak to muffiny: w jednej misce dokładnie mieszamy produkty suche, w drugiej równie dokładnie produkty mokre, jabłka ścieramy na grubej tarce, dodajemy do produktów mokrych, następnie mieszamy wszystko razem już bez nadmiernych starań i nie tak dokładnie, wykładamy do foremek, pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 - 200°C.

muffiny jabłkowe

 

ŹRÓDŁO



Bardzo smaczny sernik z moimi ulubionymi brzoskwiniami w syropie ;)  Jest bardzo prosty do z robienia, ze składników które zazwyczaj mamy w domu. Więc jeśli macie w domu ser a ni jak nie wiecie co z niego zrobić to polecam ten sernik ;)

Kiedy dzisiaj patrzę na te zdjęcia, to po prostu nie mogę uwierzyć, że były robione niecały miesiąc temu ;)

Sernik z brzoskwiniami według przepisu siostry Leonilii

 Sernik z brzoskwiniami według przepisu siostry Leonilii

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wyrobić ciasto z podanych składników, podzielić na większą część - 3/4, którą należy rozwałkować na blaszce, a 1/4 ciasto dobrze schłodzić w zamrażalce.

 Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera
  • 1 jajko
  • 2 budynie waniliowe w proszku
  • 1 szklanka cukru pudru (dałam niecałe 3/4)
  • 1 kostka masła (dałam 200g margaryny)

 Składniki na  pianę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru (dałam 1/2)

 Dodatkowo:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie

 Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem i budyniem, dodać jajko, twaróg i ułożyć na surowym cieście w blaszce. Na masę serową ułożyć pokrojone brzoskwinie  , a na nie pianę - ubite białka jaj z cukrem. Na wierzch utrzeć na grubych oczkach resztę ciasta z zamrażalki.

 Piec ok 1 godzinę w temp 180ºC.

Sernik z brzoskwiniami według przepisu siostry Leonilii

Sernik z brzoskwiniami według przepisu siostry Leonilii

 

ŹRÓDŁO



czwartek, 17 listopada 2011

Nie spodziewałam się, że to ciasto będzie aż takie dobre. Myślałam, że ot zwykłe kruche, a efekt jest naprawdę zaskakujący. To ciasto koniecznie trzeba zrobić jeszcze w tym sezonie. Na początku bałam się trochę tego dodatku octu do ciasta, jednak okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Choć ciasto dziwnie pachniało podczas zagniatania, to po wypieku było przyjemnie kruche. Naprawdę baaardzo je wszystkim polecam ;)

Do zdjęcia został mi tylko jeden, ostatni kawałek, a zdjęcie było robione na szybko, dlatego takie "dziwne" ;)

Kruche ciasto z jabłkami i bezą

 Kruche ciasto z jabłkami i bezą:

ciasto:

  • 1 łyżka smalcu ( niekoniecznie)
  • 3 pełne szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka octu (użyłam jabłkowego)
  • 2 łyżki kakao 

dodatkowo:

  • 1 kg jabłek
  • bakalie (dałam skórkę pomarańczową, rodzynki i trochę słonecznika)
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru kryształu (dałam 1/2)
  • bułka tarta

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Margarynę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wraz ze smalcem dodać do mąki. Wymieszać. Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie. Dodać do mąki z margaryna i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej ocet a trzecią pozostawić beż dodatków. Ciasto pierwsze i drugie włożyć do zamrażalnika.

Na blachę wyłożyć trzecie ciasto i lekko posypać bułką tartą. Obrane i oczyszczone jabłka pokroić w plasterki (ja pokroiłam w kostkę) i ułożyć na cieście. Na jabłka zetrzeć połowę pierwszego i drugiego ciasta. Rozłożyć bakalie. Ubić pianę z białek i cukru. Nakładać łyżką na bakalie. Na koniec zetrzeć resztę ciasta pierwszego i drugiego. Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut.

Kruche ciasto z jabłkami i bezą

 

Przepis pochodzi z książki "103 ciasta siostry Anastazji" wydawnictwa WAM


wtorek, 15 listopada 2011

Najbardziej w tej szarlotce smakowało mi kruche kakaowe cisto. Było przepyszne, nawet na surowo ;) Co wcale nie oznacza, że cała była niedobra. Co to to nie! Jabłka bardzo dobrze komponowały się z budyniem i ciastem. Mniam...

Ja za radą Justin&Dorothy do moich jabłek dodałam około 4 łyżek wiórków kokosowych, co według mnie było bardzo dobrym pomysłem.

Na pewno jeszcze nie raz zrobię tę szarlotkę ;)

Szarlotka czekoaldowo-budyniowa z pokrzywą ;)

Na zdjęciu jest jeszcze tytułowa kolorowa pokrzywa ;)

 Szarlotka czekoladowo-budyniowa:

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka  cukru light muscovado (ja dodałam cukier zwykły)
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • pół kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić w kostki, a następnie włożyć do miski. Zagniatać ręcznie (lub w robocie) do momentu, gdy wszystko zacznie przypominać spore okruchy chleba. Wówczas stopniowo wlewać żółtka, cały czas zagniatając, aż ciasto stanie się jednolite i spójne. Uformować wałek, po czym przekroić na 2/3 długości. Mniejszy kawałek zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztą wylepić dno wysmarowanej masłem formy (u mnie prostokątna: 23x34). Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Składniki na nadzienie:
  • ok. kilograma obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
  • 2-3 łyżki semoliny (ew. bułki tartej)
  • ew. 3-4 łyżki wiórek kokosowych

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500ml + 250ml mleka

Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (jeśli trzeba, dodać cukier). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, posypać semoliną, a następnie zalać budyniem. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tworząc wierzch ciasta. Piec w 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem. 

Szarlotka czekoaldowo-budyniowa

 

ŹRÓDŁO



 

 
1 , 2
| < Listopad 2011 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne