inne ciasta

niedziela, 07 kwietnia 2013

Dla mnie- najlepszy z wszystkich możliwych! Spróbujcie wyobrazić sobie maślany spód z kruchego ciasta, z dodatkiem śliwek suszonych, który wprost rozpływa się w ustach. Na nim warstwa domowych powideł śliwkowych- nie za słodkich, lekko kwaśnych. Całość wieńczy masa ze śliwek w czekoladzie i polewa z białej czekolady, no i odrobina kokosu. Mazurek już kilka razy gościł u mnie na Wielkanoc, a w przyszłym roku na pewno też się pojawi. Szkoda, że dawno już się skończył, zjadłabym kawałek ;-)

Przepis z bloga Gotuję, bo lubię z moją zmianą dotyczącą śliwek w czekoladzie.

mazurek potrójnie śliwkowy

Mazurek potrójnie śliwkowy

składniki:

kruchy spód:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 200 g masła
  • 120 g suszonych śliwek
  • 2 żółtka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

wierzch:

  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • 250 g śliwek w czekoladzie ( ja zamiast tego 200g suszonych śliwek posiekałam i wymieszałam razem ze 100g czekolady mlecznej rozpuszczonej z 1/4 szklanki mleka, przestudzoną masę przełożyłam na mazurek)
  • 1 biała czekolada
  • ew. wiórki kokosowe

Mąkę, proszek i cukier łączymy w misce. Dodajemy posiekane, zimne masło i palcami wcieramy je w mąkę. Ma nam się utworzyć bardzo drobna kruszonka. Do kruszonki dodajemy drobno posiekane śliwki i żółtka. Zagniatamy ciasto do chwili aż utworzy się zwarta kula (jeśli ciasto będzie wydawać się zbyt twarde, można dodać łyżkę wody). Ciasto wałkujemy na prostokąt i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 30x25 cm. (ja rozwałkowałam ciasto na blaszce z wyposażenia piekarnika). Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 20 - 25 min, do czasu aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Śliwki w czekoladzie kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności jakie są duże). Na zimnym cieście rozsmarowujemy powidła śliwkowe, na nich układamy pokrojone śliwki. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią mazurek. ewentualnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

mazurek potrójnie śliwkowy

mazurek potrójnie śliwkowy

mazurek potrójnie śliwkowy

poniedziałek, 11 marca 2013

Tak jak w tytule. Jest prosto, cynamonowo, z odrobiną (choć, no dobra, dużą odrobiną, o ile coś takiego istnieje ;-)) rodzynek. Bardzo smacznie. Najłatwiejsze ciasto, jakie w ogóle można zrobić, do tego z gwarancją, że zawsze wyjdzie. Składniki nie muszą być nawet w temperaturze pokojowej. Wystarczy, że wymieszamy je łyżką, byle by nie za długo, bo ciasto  już tak ładnie nie wyrośnie. Cynamonowego wieczoru! ;-)

P.S. Najlepsza jest "skórka" tego ciasta. Bardzo chrupiąca, cynamonowa i słodka! :-)

Przepis powtórzę za Małą Cukierenką

proste ciasto cynamonowe z rodzynkami

proste ciasto cynamonowe z rodzynkami

Proste ciasto cynamonowe z rodzynkami

składniki:

  • 520g mąki
  • 170g cukru (dałam 100g)
  • 2 łyżeczki sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietany 12% lub 18%
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 120ml oleju
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżeczki cynamonu + 80g cukru

Wymieszać razem mąkę, cukier, sodę i sól. W drugiej misce połączyć śmietanę z jogurtem, olejem i jajkami. Rodzynki i mokre składniki dodać do mąki, krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników. Cynamon wymieszać z 80g cukru. Keksówkę 30x12cm wysmarować masłem i posypać mąką. Nałożyć 1/3 ciasta i posypać 1/3 cynamonu z cukrem, znów warstwę ciasta i cynamonu, zrobić tak 3 warstwy, kończąc na cynamonie. W ciasto włożyć nóż i przeciąć je  wzdłuż keksówki (warstwy się bardziej wymieszają). Piec w temperaturze 150oC na funkcji termoobieg przez 65 minut.

proste ciasto cynamonowe z rodzynkami

niedziela, 14 października 2012

Dzisiaj pokażę Wam co zrobiłam z dyni oprócz placków. Chlebek z dodatkiem Nutelli. Wilgotny, z cynamonem, gałką muszkatołową (lekko piernikowy! ;-)), z przyjemnym dyniowym posmakiem i kremem czekoladowo- orzechowym na górze, który tworzy kruchą skorupkę. W moim zrobił się lekki zakalec na dole, podejrzewam, że to od krojenia gorącego jeszcze ciasta... Ale po prostu nie mogłam się powstrzymać! Najlepszy przecież taki z płynną jeszcze nutellą ! ;-)

Przepis pochodzi z kuchni pełnej smaków

chlebek dyniowy z nutellą

 

Chlebek dyniowy z Nutellą

składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju (dałam 1/4szklanki oleju kokosowego i 1/4 oleju arganowego)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 8 łyżeczek Nutelli

1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dwie foremki (18,5 x 9cm) , bądź jedną ( 25 x 11 cm)posmaruj masłem.

2. W średniej misce wymieszaj mąkę, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Odstaw.

3. W dużej misce, widelcem, wymieszaj cukier, olej, wodę, dynię, jaja i ekstrakty.

4. Składniki mokre wlej do suchych delikatnie dokładnie połącz.

5. Wlej ciasto do foremek. Na wierzch każdego połóż po cztery czubate łyżeczki Nutelli (jeśli duża foremka, to odpowiednio 4 czubate łyżki). Następnie, wykonując ruchy okrężne, wsmaruj ją w ciasto.

6. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 40-45 min. (jeśli w większej foremce piecz 60 min.), do momentu kiedy drewniany patyczek będzie suchy..

7. Po tym czasie i tej próbie, wyjmij ciasto, przez 15 min. pozwól mu “odpocząć”, następnie delikatnie wyjmij z foremek i ostudź.

chlebek dyniowy z nutellą

chlebek dyniowy z nutellą

poniedziałek, 28 maja 2012

Co do pasiaka- banalnie prosty w przygotowaniu. Jedyny, no i chyba wielki minus to taki, że trzeba być cierpliwym. Około 3-4 godzin jak nic będziemy potrzebować. Ale da się przeżyć, naprawdę. Ja, a cierpliwa nie jestem, podołałam temu zadaniu ;-) Puściłam sobie film (o, taki ) i co 20 minut robiłam przerwy ;-) Wygląd deseru wszystko wynagrodzi, zapewniam. Kogo bym nie poczęstowała wszyscy się zachwycali. Aha, no i najlepiej zdecydowanie smakuje na drugi dzień, kiedy galaretki zdążą się już "przegryźć"  Polecam :)

pasiak mleczno- galaretkowy

Pasiak mleczno-galaretkowy

składniki:
  • 1,5 litra mleka 3,2 %
  • 1,5 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki)
  • 32 g cukru waniliowego (dałam aromat śmietankowy)
  • 60 g żelatyny
  • 1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
  • 6 galaretek w różnych kolorach
Mleko zagotować z cukrami. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i wlać ją do zagotowanego mleka, pozostawić w ciepłym miejscu. Nie rozpuszczamy wszystkich galaretek na raz! Najlepiej rozpuszczać po dwie galaretki (każdą w osobnej miseczce) w szklance gorącej wody.
Blachę o wymiarach 39 cm na 23 cm wyłożyć folią spożywczą, następnie wylać szklankę zimnego mlecznego płynu i wstawić na 15-20 minut do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie wylać galaretkę rozpuszczoną w jednej szklance wody (zimną, ale nie stężoną) i znów włożyć do lodówki na 15-20 minut do stężenia. Na przemian wylewać na blachę 1 szklankę rozpuszczonej galaretki i 1 szklankę mleka. Postępować tak aż do wyczerpania galaretek i mleka. Finalnie powinno być 13 warstw. Ciasto można kroić po około godzinie od wylania ostatniej warstwy.

pasiak mleczno- galaretkowy

pasiak mleczno- galaretkowy

pasiak mleczno- galaretkowy

Znalazłam na Uwielbiam gotować , oryginał jest tutaj



wtorek, 15 maja 2012

No i wreszcie ciasto z majówki ;-) Jak je tylko zobaczyłam, to od razu wiedziałam, że będę musiała je zrobić. Po pierwsze, bo uwielbiam ciasta z dodatkiem miodu, a po drugie bardzo lubię masy budyniowe na takich kubusiowych sokach. Swojego czasu bardzo często je robiłam. A, no i wracając do ciasta. Podczas zagniatania tak pięknie pachniało miodem! Raj na ziemi jak dla mnie. Te miodowe placki są rewelacyjne, jeszcze pewnie nie raz je wykorzystam do jakiegoś ciasta. Podsumowując wszystkie składniki, kolorowiec stanowi bardzo dobrą całość. Jest smaczny, ładnie wygląda (i pachnie;) i wbrew pozorom nie jest ani trudny ani czasochłonny. Ja całość wykonałam w niecałe 2 godziny.

kolorowiec

Kolorowiec

składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • margaryna
  • szklanka cukru (dałam trochę mniej niż 1/2)
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki sody
  • 2 jajka

masa pomarańczowa:

  • 600ml soku pomarańczowego (Kubuś)
  • 2 budynie śmietankowe

masa zielona:

  • 600ml soku z kiwi (Kubuś)
  • 2 budynie śmietankowe

masa żółta: (moja jest bura ;-)

  • 600ml soku jabłkowego
  • 2 budynie śmietankowe

dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (dałam kawową, taką z żelatyną)
  • ew. posypka cukrowa na wierzch (użyłam kokosu)

Składniki na ciasto zagniatamy razem i dzielimy na 4 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto rozwałkowane na placek i pieczemy w 175 st, aż się zarumieni. Jeszcze ciepły placek ostrożnie wyjmujemy z formy i takim samym sposobem pieczemy resztę placków.

Masy robimy tak samo, tzn połowę soku zagotowujemy, a w pozostałej połowie rozprowadzamy budynie. Gdy zacznie się gotować, wlewamy sok z budyniami i chwilkę gotujemy. Ciepłą masę rozprowadzamy na placku i przykrywamy drugim. Robimy resztę mas. Wierzch ciasta, gdy zużyjemy już wszystkie placki i masy, dekorujemy polewą czekoladową i ewentualnie posypką.

kolorowiec

kolorowiec


ŹRÓDŁO: Dziś mam ochotę na...



piątek, 09 marca 2012

To ciasto jest świetne, choć na początku przeraziłam się tym dodatkiem śmietany. Bałam się, że będzie, w sumie sama nie wiem jakie... ciężkostrawne? tłuste. Nie wiem. Wiem, że miałam jakieś obawy. Jednak rozwiały się natychmiast po tym gdy spróbowałam pierwszego kawałka! ;) Jak już wspominałam wcześniej ciasto jest niesamowite.Takie hmm... puszyste, miękkie, leciutkie ;) Sama nie wiem jak je określić ;) Takie, no po prostu pyszne ;) Gorzka czekolada i brzoskwinie idealnie komponują się ze śmietanowym ciastem, a całość tworzy pokusę, której niezmiernie trudno się oprzeć ;)

Śmietanowiec straciatella z brzoskwiniami

Śmietanowiec straciatella z brzoskwiniami

Śmietanowiec straciatella z brzoskwiniami

składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 szkalnki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 żółtek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut. Po tym czsie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę (dużą). Lekko ugnieść. Przygotować masę.

masa:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 śmietany 18% po 400 ml
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  •  1 puszka brzoskwiń
  • 2 czekolady gorzkie

Piekarnik nagrzać do 170 0C .

Brzoskwinie i czekoladę pokroić w kostkę.

Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować. Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Dodać czekoladę, wymieszać. Na przygotowane ciasto wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę brzoskwiń, znowu 1/3 masy śmietanowej i resztę brzoskwiń, zalać pozostałą masą. Na koniec zetrzeć ciasto, które zostało.Piec 45-50 minut.

Śmietanowiec straciatella z brzoskwiniami

Śmietanowiec straciatella z brzoskwiniami

 

ŹRÓDŁO





| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne