naleśniki i różne placki

środa, 03 lipca 2013

Dzień dobry :-)

Jedliście już  śniadanie? Jeśli nie, to zapraszam Was na moją, chyba najulubieńszą potrawę śniadaniową. Kaiserschmarrn, u mnie w domu przyjęła się jego mniej chlubna nazwa, mianowicie omlet rozwalony ;-), co w sumie dość wiernie oddaje jego wygląd. Ale nie dajcie się zwieść pozorom, to, że wygląda jak wygląda, nie znaczy o tym jak smakuje. Wyobraźcie sobie niewiarygodnie puszystego, biszkoptowego i lekko mlecznego omleta, podsmażonego na maśle, z rodzynkami. Śniadaniowa poezja! Możemy podać go z czym tylko chcemy. Tradycyjnie są to powidła, bądź konfitura śliwkowa, ale można przecież dodać co się zechce. W sezonie gdy są świeże owoce podaję go z nimi i serkiem waniliowym, bądź odrobiną bitej śmietany. W zimnie po prostu podczas podsmażania posypuję go cynamonem (ach ten zapach!) bądź podaję z karmelizowanymi na maśle i miodzie jabłkami. Wspaniały. Naprawdę mogłabym jeszcze długo, bardzo długo pisać na jego temat, tak bardzo mi smakuje! :-) Aż zrobiłam się głodna....

P.S. Zdjęcia nie są rewelacyjne, mam nadzieję, że kiedyś uda mi się je wymienić, choć nie wiem, w moim przypadku to zadanie jest chyba niewykonalne. Po prostu kiedy widzę omleta i czuje jego kuszący zapach, muszę go jak najszybciej zjeść ;-)

Przepis znalazłam tutaj

omlet austriacki

Kaiserschmarrn

składniki:

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • ok. 2 łyżki cukru pudru
  • garść rodzynek
  • masło do smażenia
  • ulubione dodatki do podania

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dokładnie mieszamy z mąką, mlekiem, cukrem pudrem i rodzynkami. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy. Smażymy z obydwu stron na maśle (jeśli omlet się podczas przewracania złamie, nie ma się czym przejmować, potem i tak rozwalamy go na kawałki ;-)). Dzielimy na małe kawałki i jeszcze raz podsmażamy. Natychmiast podajemy. Smacznego :-)

omlet austriacki

omlet austriacki



piątek, 05 października 2012

Miałam zaległe puree z dyni, które już koniecznie trzeba było zużyć. Nie chciało mi się nic piec akurat, więc wybór padł na placuszki, które kiedyś widziałam tutaj. Okazały się strzałem w dziesiątkę! Były pyszne, mięciutkie, no i ten kolor! ;-) Do tego wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką. Moja babcia zajadała się nawet samymi plackami bez dodatków. Ja posmarowałam swoją porcję kremem czekoladowo- orzechowym. Cóż, to był jedn z najlepszych posiłków które jadłam ;-)

Przepis z Moich Wypieków, ja jednak nie trzymałam się ściśle proporcji.Dałam resztę mojej dyni, 2 jajka i wsypałam mąki tyle by ciasto było odpowiednio gęste.

placuszki z dyni

Placuszki z dyni

składniki:

  • około 60 dag miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 10 - 15 dag mąki (lub więcej, do związania gęstego ciasta)
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania (w wersji słodkiej)
  • cebulka (w wersji nie słodkiej)

Miąższ z dyni zetrzeć na najdrobniejszej tarce lub po prostu zmiksować. Dodać jajka, mąkę (ciasto powinno być gęste), szczyptę soli, wymieszać.

Smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. 

placuszki z dyni

placuszki z dyni

czwartek, 01 marca 2012

Racuchy, to popisowy obiad mojej siostry ;) Mogę nawet powiedzieć, że doszła w ich przygotowaniu do perfekcji ;) Przygotowuje je co najmniej raz w tygodniu. Nie mówię, że to źle, tylko każdemu może się coś przejeść, jeśli coś za często jada ;) Dlatego, gdy ostatnim razem robiła racuchy podsunęłam jej pomysł, by zrobiła je w trochę inny sposób. I w taki oto sposób do ciasta trafiło kakao i kokos. Chyba wiadomo, że to połączenie prawie idealne, nie? ;) No, przynajmniej mi bardzo smakuje ;) To ciasto może nie jest takie typowo "racuchowe". Każdy pod pojęciem "racuch" ma coś innego na myśli ;P Myślę jednak, że te placki mogę tak nazwać, jak dla mnie to takie racuchy ;) Dodam jeszcze, że naprawdę warto je przygotować, bo są bardzo smaczne. Nie takie typowe. Inne. Pyszne ;)

P.S. Z podanych składników wychodzi baaardzo duża familijna porcja. Myślę, że spokojnie starczyłoby dla 10 osobowej rodziny ;D Nam zawsze zostaje i później je podgrzewamy. Jeśli ktoś jednak nie lubi robić na zapas niech zmniejszy proporcje.

P.S. 2 Przepis na racuchy nie jest zbyt precyzyjny niestety. Moja siostra zawsze robi na oko i zawsze jej wychodzi, więc nie ma się co przejmować, każdemu wyjdzie ;D

 kakaowe racuchy z kokosem

kakaowe racuchy z kokosem

Kakaowe racuchy z kokosem:

składniki:

  • litr mleka
  • 2 jajka
  • ok 2-3 łyżek kakao (można dać mniej lub więcej, w zależności od tego, jak się lubi ;)
  • 3 jabłka
  • ok.1/2 szklanki kokosu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier waniliowy (opcjonalnie)
  • 1/3 szklanki cukru (można mniej)
  • ew. cynamon 
  • ew. posypka kakaowa
  • mąka, tyle by ciasto było gęste
  • olej

Mleko przelać do wysokiej i głębokiej miski, wbić oba jajka i zacząć miksować. W czasie miksowania dodać sodę, cukier waniliowy i zwykły cukier oraz mąkę w takiej ilości aby masa była dość gęsta ( nie może być zbyt gęsta gdyż dodajemy jeszcze kokos, kakao i jabłka). Obrać jabłka pokroić w drobne kawałki i dodać do masy razem z kokosem i kakao (ew. cynamonem). Wymieszać. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka. Na patelni rozgrzać olej i nakładać masę łyżką . Smażyć z obu stron na nie za dużym ogniu, by dopiekły się w środku, a nie były przypalone. Jeśli chcemy, możemy przed odwróceniem posypać racuchy posypką kakaową. Będą fajnie chrupać ;) Podajmy ciepłe z jogurtem, cukrem pudrem czy ulubionymi dodatkami.

kakaowe racuchy z kokosem

kakaowe racuchy z kokosem

kakaowe racuchy z kokosem

 

Troszkę zmieniony przepis pochodzi z tej strony.






| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne