babki, ciasta ucierane, keksy

środa, 19 lutego 2014

Ciasto cytrynowe, ale tak naprawdę bardzo cytrynowe! Przepyszne! :-) Mięciutkie, maślane, z lekko chrupiącym wierzchem i grubą warstwą cukru pudru na nim. Najlepsze jakie dotąd udało mi się upiec, i zaraz po cieście cytrynowym mojej Cioci, najsmaczniejsze. Dlatego bardzo polecam każdemu, lubującemu się w cytrynowych, kwaśnych smakach ;-)

Przepis z Domowych Wypieków

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe 

składniki:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 2 duże cytryny

Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Masło rozpuścić i zostawić do wychłodzenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, ciągle miksując stopniowo dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wlewać masło, cały czas delikatnie mieszając. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny, delikatnie wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej foremki o boku 24cm (ja użyłam większej blaszki, dlatego mam trochę niższe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 40-50 minut. Wystudzone ciasto możemy polukrować, choć moim zdaniem najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem :)

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

wtorek, 16 lipca 2013

W zeszłym roku zachwycałam się tym ciastem ucieranym, dzisiaj ideałem jest dla mnie to. Puszyste, waniliowe i niesamowicie maślane. Ma idealną strukturę ciasta ucieranego. U mnie z czerwonymi owocami- truskawkami, malinami i porzeczkami. Pyszne! :-)

P.S. Ciasto jest długo świeże. Drugiego dnia po upieczeniu, smakuje dokładnie tak samo, jak zaraz po wyjęciu z piekarnika ;-)

Przepis znalazłam na blogu Kasi Guzik

waniliowe ciasto ucierane z owocami

waniliowe ciasto ucierane z owocami

kwiatki

waniliowe ciasto ucierane z owocami

Waniliowe ciasto ucierane z owocami

składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 600 g owoców (najlepiej pomieszanych słodkich i kwaśnych)

Masło ucieramy z cukrem do momentu uzyskania puszystej masy (około 6 minut), następnie dodajemy po jednym jajku, po każdym dodaniu miksując około 1 minuty. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, budyniem waniliowym i ziarenkami wanilii. Jajeczno-maślaną masę łączymy z mlekiem, miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce mąki. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 23cm). Na górze układamy owoce (jeśli duże to w kawałkach). Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem.


waniliowe ciasto ucierane z owocami

czwartek, 28 marca 2013

Dziś czas na bakę, wszak Wielkanoc już tuż tuż! ;-) Nie za sucha, nie za wilgotna, taka bardzo babkowa. Najsmaczniejsza jeszcze ciepła, wtedy w smaku bardzo czuć kisiel pomarańczowy. Gdy wystygnie, dominuje kakao. Koniecznie trzeba ją polukrować, wtedy jest najlepsza! :-)

Przepis z Moich Wypieków

babka pomarańczowo-kakaowa

babka pomarańczowo-kakaowa

Babka pomarańczowo- kakaowa

Składniki:

  • 250 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 3 opakowania kisielu pomarańczowego (bez cukru)
  • 2 łyżki kakao, przesianego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka wody
  • 1 - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie

Dodatkowo:

  • otarta skórka z 1 cytryny (dałam z pomarańczy)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki soku z cytryny (dałam sok z limonki)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło roztopić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Następnie, nadal ucierając, dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wody oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Do wyczerpania składników. Od tak utartej masy odjąć 1/4 do innej miseczki i dosypać do niej kakao. Wymieszać do połączenia. Do pozostałej masy wsypać 3 opakowania kisielu. Wymieszać, do połączenia. Ubić pianę z białek. 1/4 piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Wymieszać delikatnie. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką dużej formy na babkę (u mnie o pojemności 2 litrów) przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.W celu wykonania lukru do cukru pudru dodawać stopniowo sok z cytryny - energicznie ucierając, aż do pożądanej gęstości lukru. Ostudzone ciasto polać lukrem, udekorować otartą skórką cytrynową.

babka pomarańczowo-kakaowa



wtorek, 29 stycznia 2013

Ostatnio u mnie trochę monotonnie się zrobiło ;-) Ciasta ucierane albo ciasteczka... Ale nic nie mogę poradzić na to, że to na nie najczęściej mam ochotę. Myślę jednak, że mogę zdradzić, że za niedługo pojawi się sernik! ;-) A co do babki. Pyszna, wcale nie sucha, mocno czekoladowa babka. Robiłam ją już kilkakrotnie i zawsze jak mam ochotę na babkę marmurkową, taką tradycyjną, to wracam do tego przepisu. Ważne tylko, żeby wszystkie składniki  były w temperaturze pokojowej. No i lepiej nie zamieniać czekolady na kakao. Robiłam i z tym i z tym, ale z czekoladą ciasto jest  zdecydowanie smaczniejsze! :-)

Przepis z niezawodnych Moich Wypieków

tradycyjna babka marmurkowa

Tradycyjna babka marmurkowa

składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła (dałam 200g)
  • 1 szklanka drobnego cukru (dałam 1/2 szklanki)
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady (dałam 100g)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą (bądź wyłożyć papierem do pieczenia). Nakładać na zmianę, warstwami, to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki. Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka.

tradycyjna babka marmurkowa

tradycyjna babka marmurkowa

podczas pieczenia ;-)

środa, 16 stycznia 2013

Czy u Was w domu była tradycja robienia keksów na Święta Bożego Narodzenia? U mnie nigdy takowej nie było. W ogóle keksu nikt, nigdy u mnie w domu nie piekł. Jego smak znałam tylko z takich kupnych, paczkowanych ciast, które czasami kupowało się w sklepie. Oprócz tego, który wam dzisiaj pokazuję pojawił się u mnie wcześniej keks bez tłuszczu, z kruszonką. Ten jest od niego zupełnie inny, taki tradycyjny. Na maśle z dużą ilością bakalii. Mimo, że nie wiem jak dokładnie powinien smakować taki domowy, tradycyjny keks, to ten wydaje mi się być idealny ;-)

Przepis ze strony domowe-wypieki.pl

keks

Keks

składniki:

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 250g mąki pszennej
  • 180g cukru (dałam 130g)
  • 5 jajek
  • 250g masła/margaryny
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 300g bakalii (u mnie rodzynki, daktyle,skórka pomarańczowa, suszone śliwki i morele, oraz migdały ze skórką)
Najpierw przygotować bakalie. Większe owoce pokroić na kawałki, orzechy, bądź migdały posiekać. Wszystkie razem wymieszać z 1-2 łyżkami mąki, odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, następnie dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu miksując co najmniej minutę. Stopniowo do masy dodawać przesianą mąkę, miksując po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy (najlepiej wymieszać wszystko łyżką lub szpatułką). Następnie wmieszać do masy sodę oczyszczoną, rozpuszczoną w mleku oraz bakalie. Ciasto przełożyć do formy keksowej (ok. 30 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia bądź posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec w 180°C przez około 60 minut. Gdyby ciasto za szybko się rumieniło można przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić w formie do lekkiego przestygnięcia, następnie przełożyć na kratkę i całkowicie ostudzić. Gdy ciasto jest zimne można je polukrować bądź posypać cukrem pudrem. 

keks

sobota, 28 kwietnia 2012

Dzisiaj keks, bardzo łatwy do przygotowania. Nie jest ucierany jak to zwykle keksy, po prostu mieszany łyżką. Z dużą ilością bakalii to wiadomo. Puszysty, miękki. No i z kruszonką! O niej nie można zapomnieć. Chrupiąca, maślana. Idealnie pasująca do tego ciasta. Ciasta, które koniecznie trzeba zrobić! Choćby ot tak, bez okazji. Bo naprawdę warto :-)

keks bez tłuszczu

Keks bez tłuszczu

składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 12%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kopiaste szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki posiekanych bakalii (ja dodałam kandyzowaną skórkę pomarańczową, suszone morele, orzechy laskowe, pestki dyni, suszone śliwki i rodzynki)

na kruszonkę:

  • 100 g masła
  •  100 g cukru
  •  100 g mąki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Dolewaj po trochę śmietany, cały czas miksując. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec dorzuć bakalii i dokładnie wymieszaj. 
Formę keksową wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Ciasto przełóż do keksówki do 3/4 jej wysokości (mi zostało trochę ciasta, więc zrobiłam jeszcze 3 keksowe muffinki). Zrób kruszonkę - wymieszaj ze sobą równe części mąki, masła i cukru, zagnieć w kulę i zetrzyj na tarce o grubych oczkach na wierzch keksu.
Wstaw do piekarnika i piecz przez 50-60 minut, aż do ładnego zrumienienia. Wyjmij, przestudź i dopiero wyciągnij z formy. Oprósz cukrem pudrem (pominęłam).

keks bez tłuszczu

ŹRÓDŁO: Book me a Cookie

środa, 04 kwietnia 2012

Od razu jak zobaczyłam przepis na nią wiedziałam, że ją zrobię. Pewnie dlatego, że mam płyn do kąpieli o takim właśnie zapachu ;-) No, ale nie o tym miałam pisać. Babka jest jak dla mnie przepyszna. Smak pomarańczy jest wyraźnie wyczuwalny, lecz nie dominuje. Czuć ten przyjemny maślany smak. No i jeszcze żurawina, jak wisienka na torcie. Dodaje uroku no i smaku. Kompozycja tych dwóch owoców jak dla mnie idealna. Śmiało mogę powiedzieć, że to najlepsza babka jaką do tej pory zrobiłam ;)

P.S z podanego przepisu wyszła mi duża babka i mała widoczna na zdjęciach

P.S 2 zdjęć dziś duuuuużo, ale byłam niezdecydowana, a nie chciałam ich trzymać na dysku. Od czegoś ma się bloga ;-)

babka pomarańczowa z żurawiną

Babka pomarańczowa z żurawiną

składniki (pamiętajmy, aby były w temperaturze pokojowej):

  • 420g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 300g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1 szklanka suszonej żurawiny

dodatkowo:

  • 150g białej czekolady
  • garść żurawiny

Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Masło ucierać przez 60 sekund mikserem, następnie dodać cukier, cukier waniliowy i ucierać jeszcze przez około 3 minuty mikserem na najwyższych obrotach. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać kolejno jajka, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą. Dodać aromat, skórkę pomarańczową, połowę mąki, krótko wymieszać. Dodać połowę soku z pomarańczy, wymieszać. Wsypać resztę mąki i dodać sok z pomarańczy, krótko, ale dokładnie wymieszać. Na końcu dodać żurawinę oprószoną mąką, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm posmarowanej masłem, wyrównać. Babkę piekłam w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 60 minut. Po wyjęciu odstawić do ostygnięcia i wyjąć z formy.

Białą czekoladą roztopić na parze i polać nią wierzch babki oraz posypać żurawiną.

babka pomarańczowa z żurawiną

babka pomarańczowa z żurawiną

babka pomarańczowa z żurawiną

babka pomarańczowa z żurawiną

babka pomarańczowa z żurawiną

babka pomarańczowa z żurawiną

ŹRÓDŁO: Mała cukierenka



 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne