ciasta z kremem i torty

czwartek, 03 października 2013

Ciasto dzięki któremu można zużyć nadmiar jabłek :-). Jest naprawdę bardzo smaczne, szczególnie na drugi lub nawet trzeci dzień po przygotowaniu, gdy placki miodowe zmiękną dzięki masom i placek będzie jedną, spójną całością. To takie domowe ciasto, jakie często można spotkać na uroczystościach rodzinnych. Bardzo proste do przygotowania, ale za to czasochłonne, bo składa się z kilku warstw. Pracę zawsze można podzielić sobie na dwa dni, na przykład piekąc placki miodowe i biszkopt dzień wcześniej. Wszystkim gorąco polecam przygotowanie, bo Leon naprawdę jest tego wart :-)

Przepis z książki "103 ciasta Siostry Anastazji"

 Leon

 Leon

składniki:

na biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru (dałam 1/2 szklanki)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na miodowe placki

  • 30 dag mąki (2 szklanki)
  • 10 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 jajko

na masy jabłkowe

  • 2 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 galaretka czerwona
  • 1 galaretka żółta/ pomarańczowa

na krem budyniowy

  • 15 dag cukru pudru (dałam 10 dag)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 dag masła (dałam 250g)
  • 1/2 litra mleka
  • ew. 1 łyżka likieru, bądź wódki

na polewę kakaową:

  • 13 dag margaryny
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany (dałam 3)

 przygotowanie:

miodowe placki

Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie równe części. Każdy placek piec w dużej prostokątnej formie (ok.25x 35cm), w temperaturze 170'C przez około 25-35 minut, do momentu, aż placki będą złociste.

biszkopt

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Do ubitej piany stopniowo dodawać po jednym żółtku. Na końcu przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do dużej prostokątnej formy (ok.25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 30 minut, do momentu, aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Upieczony biszkopt odstawić do wystygnięcia

masy jabłkowe:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i ugotować z cukrem do miękkości. Każdą z galaretek rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody (ja galaretek nie rozpuszczałam w wodzie, gdyż moje jabłka miały dość dużo soku, po prostu wsypałam sproszkowane galaretki prosto do ugotowanych jabłek). Ugotowane jabłka podzielić na dwie części, do jednej dodać galaretkę żółtą, a do drugiej czerwoną, odstawić do wystudzenia.

krem budyniowy:

Z 1/2 litra mleka odlewamy pół szklanki, zagotowujemy razem z cukrem. Do pozostałego mleka dodajemy cukier wanilinowy, i oba rodzaje mąki, mieszamy. Gdy mleko zacznie się gotować wlewam mączną mieszankę i gotujemy do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajmy ostudzony budyń, ucieramy. Na samym końcu dodajemy alkohol dla wyrazistości smaku, choć oczywiście nie jest on konieczny, mieszamy. Masę dzielimy na 4 równe części.

polewa kakaowa:

Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Cukier, margarynę i kakao rozpuszczamy na niewielkim ogniu, do ciepłej masy dodajemy żelatynę, chwilkę podgrzewamy. MASA NIE MOŻE SIĘ ZAGOTOWAĆ. Odstawiamy do przestudzenia. Do lekko ciepłej masy dodajemy po łyżce śmietanę, ciągle mieszając. Jeszcze lekko ciepłą polewę można nakładać na ciasto.

przełożenie placka

od dołu: placek miodowy- krem budyniowy- masa jabłkowa z czerwoną galaretką- krem budyniowy- biszkopt- krem budyniowy- masa jabłkowa z żółtą galaretką- krem budyniowy-placek miodowy-polewa kakaowa

leon

wtorek, 02 lipca 2013

tort śmietankowo czekoladowy z truskawkami

Zanim przejdę do truskawek, chciałam Wam przedstawić tort, który przygotowałam na minione urodziny mojej Siostry.Jest to na pewno prosty tort, ale i pyszny. Nie bez przyczyny mówi się przecież, że te najprostsze rzeczy są najlepsze. Tak też i jest z tym tortem. Puszysty i mięciutki biszkopt (mój ulubiony- rzucany z bloga Moje Wypieki, wykorzystywałam go już do tortu z brzoskwiniami czy biszkoptu z rabarbarem, zawsze wychodzi, jest po prostu niezawodny!) i masa czekoladowa na bazie bitej śmietany, mascarpone i gorzkiej czekolady. Warstwy przełożone są kawałkami truskawek, Na górze mamy roztopioną mleczną czekoladę z odrobiną masła i trochę koślawy napis z białej czekolady ;-) No i truskawki. Cóż, może nie jest to najpiękniejszy tort jaki w życiu widziałam, ale sądzę, że nie jest z nim aż tak źle ;-) Dobrze, że jak to mówią "praktyka czyni mistrza", im więcej tortów będę robić tym lepsze będą mi wychodziły, mam nadzieję. A, była bym zapomniała, biszkopt nasączony jest odrobiną kompotu truskawkowego, by był bardziej wilgotny. Całość naprawdę fajnie się komponuje, jest smacznie, i co ważne, spokojnie można zjeść duży kawałek tortu bez obawy o przesłodzenie. Ja zjadłam nawet dwa pod rząd, tak mi zasmakował! ;-) Nie będę dodawać całego przepisu na tort, bo po prostu mi się nie chce ;-) Ogólnie rzecz biorąc wzorowałam się na tym z Moich Wypieków, zamieniając tylko masę, bo koniecznie chciałam połączyć czekoladę z truskawkami, w końcu to taki udany duet! :-)

Niestety nie mam zdjęć przekroju tort, bo akurat wtedy jak na złość wyczerpały mi się baterie w aparacie. Jednakże widać co nieco, gdyż boków tortu nie smarowałam żadnym kremem.

tort śmietankowo czekoladowy z truskawkami

niedziela, 26 maja 2013

Z najlepszymi życzeniami dla wszystkich Mam! :-) Ja dla Mojej Mamy przygotowałam tort. Bardzo dobry tort. O tym jak był smaczny niech świadczy fakt, że do zdjęcia zostały mi tylko dwa ostatnie, nieidealne już kawałki. Wszystkim tort bardzo smakował i myślę, że gdyby nie fakt, że moje zdolności manualne zdobienia ciast różnego rodzaju, są bardzo ale to bardzo nikłe, to byli by zachwyceni również jego wyglądem ;-) Nic jednak nie ujmując samemu tortowi, który naprawdę jest bardzo prosty do przygotowania, dość szybki a przy tym elegancki i dostojny. I to chyba wszystko co chciałam powiedzieć na jego temat. Choć no dobra, mogłabym zanudzać jeszcze bardziej, ale nie widzę takiej potrzeby. Myślę, że tort obroni się sam ;-) Miłego wieczoru! :-)

Ten świetny przepis znalazłam na blogu Kuchenne Zapiski (dziękuję :-)), troszkę go zmieniłam. Przepis na biszkopt z Moich Wypieków. Reszta zmian w nawiasach.

tort śmietankowo-brzoskwiniowy

Tort śmietankowo brzoskwiniowy

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru (dałam 1/2)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijana dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać po żółtku, po każdym dodaniu miksując około 20 sekund. Na końcu dodać przesiane mąki. Całość delikatnie wymieszać (mikserem na najniższych obrotach, bądź ręcznie). Spód tortownicy o średnicy ok 23cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków niczym nie smarować. Przelać gotową masę biszkoptową. Piec w piekarniku nagrzanym do ok.160 - 170ºC przez30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąc z piekarnika. Z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Następnie przenieść z powrotem do piekarnika i studzić przy uchylonych drzwiczkach. Gdy ciasto całkowicie wystygnie oddzielić nożem boki od formy. 

Przekroić na 3 części.

masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • litr mleka (dałam 750 ml)
  • 2 łyżki cukru pudru (dałam 3 łyżki zwykłego cukru, do budyniu)
  • kostka margaryny
  • 2 łyżki likieru cytrynowego (dałam sok z 1/2 limonki)

tort śmietankowo-brzoskwiniowyBudynie ugotować na mleku. Wystudzić. Margarynę utrzeć razem z cukrem na puch, partiami dodawać zimny budyń. Na końcu dodać likier cytrynowy, wymieszać. Teraz należy spróbować masy, jeżeli wyda się za mało słodka można ja dosłodzić cukrem pudrem.

masa brzoskwiniowa:

  • puszka brzoskwiń w syropie (850g)
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Zawartość puszki przełożyć do garnka ( ja odłożyłam dwie połówki brzoskwiń do dekoracji), zmiksować blenderem na jednolitą masę, która następnie należy zagotować. Do gorącej masy wsypać dwie galaretki dokładnie wymieszać. Wystudzić. Masa którą wykładamy na tort powinna być gęsta, tak by łyżka zostawiała w niej ślad. Takie stężenie zajmuje około 3 godzin.

całość:

Na paterze umieścić jeden blat biszkoptowy, wyłożyć na niego masę śmietankową, następnie brzoskwiniową. Kolejny biszkopt i znów dwa rodzaje mas: śmietankowa i brzoskwiniowa. Ostatni blat biszkoptowy. Udekorować wg. własnego upodobania (ja całość obłożyłam pozostałą masą śmietankową. Na wierzch dałam resztę masy brzoskwiniowej i pokrojone kawałki brzoskwiń. Całość zwieńczona kokosem. Dekorując mój tort wzorowałam się całkowicie na tym z Kuchennych Zapisków, ale jak już mówiłam, dekorator ze mnie żaden i po prostu kompletnie nie miałam pomysłu na zwieńczenie tortu. )

tort śmietankowo-brzoskwiniowy

tort śmietankowo-brzoskwiniowy

niedziela, 14 kwietnia 2013

...z dwoma rodzajami mas: chałwową i przepyszną czekoladową. Przełożone bezikami na puszystym biszkopcie i do tego posypane posiekanymi orzechami włoskimi. Pyszne!! :-) Jest to już ostatnie ciasto, które pojawiło się na moim świątecznym stole. Przygotowała je w całości Ania, no i wyszło jej znakomicie!! ;-) Jeśli lubicie chałwę nie pożałujecie, że je zrobicie, a jeśli nie lubicie chałwy ( bo wiem, że takie osoby są. Ja osobiście za chałwą samą w sobie nie przepadam, no chyba, że za kakaową albo w czekoladzie!, ale w wypiekach, to jak najbardziej.), to może się do niej przekonacie?;-)

P.S. W tym cieście lepiej nie zamieniać masła w kremie na margarynę. Z masłem masy są zdecydowanie smaczniejsze i mają lepszą konsystencję.

Przepis z blogu Niebieska Pistacja

ciasto chałwowe

ciasto chałwowe

Ciasto chałwowe

blaszka 36x24 cm

składniki:

biszkopt

  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 czubate łyżki mąki
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki oleju

masa chałwowa

  • 20-30 dag chałwy
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 25 dag masła
  • ½ szklanki mleka
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

masa czekoladowa

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czekolada gorzka stopiona w kąpieli wodnej
  • 200 g masła

dodatkowo

  • ok. 30 małych bezików (u nas kolorowe: różowe i niebieskie)

 przygotowanie:

biszkopt

Białka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Żółtka mieszamy z odrobiną cukru i octem, wlewamy do ubitych białek, delikatnie łączymy. Dodajemy stopniowo przesiane mąki z kakao i proszkiem oraz olej. Mieszamy lekko. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40 minut - sprawdzamy patyczkiem. Chłodny biszkopt przecinamy na 2 blaty.


masa chałwowa

Żółtka i mąkę ucieramy z połową porcji mleka (1/4 szklanki), resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym. Do gorącego mleka dodajemy masę żółtkową i energicznie mieszamy. Gotujemy chwilę na gęsty budyń - cały czas mieszając. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z chałwą, dodajemy po łyżce wystudzonego kremu cały czas miksując.


masa czekoladowa

Jajka ubijamy na parze z cukrem. Kiedy z jajek powstanie gęsta, jasna piana zdejmujemy je z pary i ubijamy aż wystygną. Dodajemy kakao i roztopioną czekoladę. Miksujemy. Miękkie masło ucieramy z zimnym kremem.

Biszkopt smarujemy masą chałwową, na to wykładamy beziki (lekko wciskając je w masę), bezy smarujemy masą czekoladową (zostawiając nieco do posmarowania wierzchu ciasta), przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy wierzch masą czekoladową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


ciasto chałwowe

ciasto chałwowe

ciasto chałwowe

Ostatnie ujęcie pokazuje wielkanocną pogodę za oknem. Hm... Mimo, że bardzo lubię śnieg, to dobrze, że już idzie wiosna ;-)

czwartek, 11 kwietnia 2013

Czyli puszysty kakaowy biszkopt, a na nim najlepsza! masa z mleka w proszku i serków homogenizowanych, no i biszkopty nasączone cappuccino. Ciasto jest pyszne, kremowe, rozpływające się w ustach, bardzo słodkie (ale spokojnie, nie aż tak, żeby nie dało się zjeść kilku kawałków na raz ;-)). Mogłabym jeszcze naprawdę długo pisać o nim w samych superlatywach.  Ale po co? Może po prostu zechcecie spróbować? ;-) Ciasto zrobiła  Kasia, która nabiera co raz większej wprawy w pieczeniu!! ;-)

Przepis z zeszytu Mojej Siostry, która dostała go od swojej koleżanki.

ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

składniki:

biszkopt *

* biszkopt można nasączyć kawą rozpuszczalną, będzie smaczniejszy

  • 4 jaja
  •  1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa

  • 4 żółtka
  • jajko
  • kostka (200g) masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 serki homogenizowane waniliowe (ok 160g każdy)
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2-3 paczki okrągłych biszkoptów (użyłyśmy 56 sztuk)
  • 6 łyżek kawy cappuccino rozpuszczonej w 3/4 szklanki gorącej wody, ostudzone
  • polewa czekoladowa (u nas 100g czekolady gorzkiej rozpuszczone z 2 łyżkami mleka)

przygotowanie:

biszkopt

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie kolejno dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę ziemniaczaną, wymieszaną z pszenną, kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blachy (ok.35x25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec 20-25 minut w temperaturze 200°C. Wystudzić na kratce

masa

Żółtka z jajkiem i cukrem ubić na parze i dobrze wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, następnie stopniowo dodawać masę jajeczną .  Gdy wszystko dobrze się połączy dodać mleko w proszku i serki homogenizowane, zmiksować. Masę można chwilę schłodzić, ale nie jest to konieczne. Połowę masy wyłożyć na wystudzony biszkopt, na górze układać połowę biszkoptów maczanych z dwóch stron w kawie. Na to wyłożyć drugą część masy oraz drugą część biszkoptów w kawie. Ciasto dowolnie polać polewą czekoladową. Dobrze schłodzić.

Uwaga: Ciasto należy przechowywać w lodówce, wyjmować i kroić tuż przed samym podaniem.

ciasto cappuccino

ciasto cappuccino

ciasto cappuccino

poniedziałek, 08 kwietnia 2013

Ciasto bez pieczenia. Krakersy przekładane masą budyniową. W tym wypadku przepyszną, już nie mogę się doczekać by wykorzystać ją do klasycznego biszkoptu z masą budyniową, galaretką i truskawkami! Najlepsze dwa dni po przygotowaniu, gdy masa już odpowiednio stężeje, krakersy zmiękną a całość będzie niesamowicie kremowa i rozpływająca się w ustach. u mnie ciasto zniknęło praktycznie w dniu przygotowania, dlatego na zdjęciu nie jest jeszcze do końca schłodzone. Ale inaczej być nie mogło, Krakersik jest pyszny! :-)

przepis z bloga Pieczarki mySi

Ciasto Krakersik

Krakersik

składniki:

  • 2 opakowania słonych krakersów
  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 100 g masła

Przygotować formę o wymiarach 20 x 28 cm (ja zrobiłam w foremce 25x30cm), wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie poukładać krakersy. Przygotować budyń: 750 ml  mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Resztę mleka zmiksować z jajkami, żółtkami i mąkami. Do gotującego się mleka dodać masę jajeczną, miksując, aby nie powstały grudki. Ugotować gęsty budyń. Przestudzić. W misce utrzeć masło i dodawać małymi porcjami ostygnięty budyń. Masę budyniową podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na spód, położyć kolejną warstwę krakersów, nałożyć resztę kremu, wierzch powykładać krakersami. Schłodzić w lodówce około 3 godziny (najlepiej całą noc).



czwartek, 04 kwietnia 2013

Witajcie w kwietniu! :-) Mam nadzieję, że Święta minęły Wam dokładnie tak, jak to sobie obmyśliliście, mimo tego, że pogoda była zupełnie niewielkanocna... Razem z moimi siostrami przygotowałyśmy wiele słodkości, o których napiszę już wkrótce. Tak właściwie zaczynam pisać już teraz ;-) Ambasador- brzmi dostojnie. A czy tak jest? Zdecydowanie! Dwie masy na bazie masła i budyniu, jedna z kakao i bakaliami, druga z ananasem. Na górze galaretka. A to wszystko na puszystym i lekkim biszkopcie. Pycha! :-) Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu, kiedy smaki w masach się przegryzą.

Przepis z książki "103 ciasta siostry Anastazji" , biszkopt zrobiłam jednak z  przepisu takiego jak tutaj, który podam poniżej. Wzbogaciłam ciasto o galaretkę. Reszta zmian, jak zwykle, w nawiasach.

ambasador

Ambasador

składniki na biszkopt:

  • 4 jaja
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (przez nieuwagę pominęłam, biszkopt i tak wyszedł idealnie puszysty i w ogóle nie opadł)

składniki na masy:

  • 1 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 40-50 dag masła (dałam 300g)
  • 20 dag cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki kakao (dałam ok. 3 łyżek)
  • bakalie (u mnie posiekane orzechy włoskie i skórka pomarańczowa, około 1,5 szklanki)
  • czekolada (dałam 100g gorzkiej)
  • ananasy z puszki (dałam 2 puszki, jedną do jasnej masy, drugą na górę, do galaretki)
  • opcjonalnie 2 galaretki o dowolnym smaku rozpuszczone w 500ml wody

Przygotowanie biszkoptu:

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku 20- 25min w temperaturze 200°C.

Biszkopt nasączyłam syropem z ananasów z puszki.

Przygotowanie masy:

W 1/4 l mleka roztrzepać budyń razem z jajkami, żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotować i przygotować budyń. Masło utrzeć z cukrem, dodając schłodzony budyń.Utartą masę podzielić na 2 części: do jednej części (ciemnej) dodać 1-2 łyżeczki kakao bakalie i czekoladę,
do drugiej (białej) ananasy z puszki. Na biszkopt wyłożyć masę ciemną, na niej jasną. Opcjonalnie: na masach rozłożyć pokrojone kawałki ananasa z puszki i zalać tężejącą galaretką, dobrze schłodzić.

ambasador

A poniżej jeszcze wszystkie rodzaje ciast. Na środku jest hiszpan, ciasto z galaretką to ambasador, reszta przepisów niebawem ;-)

wielkanocne ciasta



 
1 , 2 , 3
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne