ciasteczka

piątek, 28 marca 2014

Kruche i delikatne ciasteczka, maślane, lekko cytrynowe. W zasadzie można by powiedzieć, że niczym się nie wyróżniają, takie zwykłe i proste. I to jest właśnie ich największa zaleta, w końcu klasyka zawsze jest dobra :-) Dodatki zależą już tylko od nas, bądź od tego co akurat zalega w naszych szafkach ;-) Bardzo, bardzo polecam, najlepiej od razu podwoić składniki!

zerknijcie również do źródła ---> klik

ciasteczka cytrynowe z morelami

ciasteczka cytrynowe z morelami

składniki:

  • 120g miękkiego masła
  • 80g cukru
  • 180g mąki pszennej
  • 70g moreli, pokrojonych na kawałki
  • skórka starta z jednej sporej cytryny
  • opcjonalnie 1 łyża mleka

Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę wraz z morelami i wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli masa wyda nam się zabyt sucha dodajmy łyżkę mleka. Gotowe ciasto schładzamy przez około 30 minut. Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy z nich kulki, układamy na papierze do pieczenia w odstępach i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, do lekkiego zezłocenia. Studzimy na kratce i gotowe!

ciasteczka cytrynowe z morelami

14:31, kolorowapokrzywa , ciasteczka
Link Komentarze (2) »
czwartek, 20 lutego 2014

Kruche, mocno kokosowe, maślane ciasteczka z odrobiną gorzkiej czekolady. Smakują wspaniale, a jeszcze lepiej pachną. Jeśli tylko byłyby perfumy o zapachu ciastek kokosowych z czekoladą, nie używałabym żadnych innych ;-) Ilość czekolady na ciastkach może wydawać się komuś zbyt mała, ale jest ona wprost idealna, podkreśla delikatny smak kokosu i masła. Ważne też by była to właśnie gorzka czekolada, która łagodzi słodycz ciastek.

przepis własny

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

składniki:

  • 200g masła, prosto z lodówki
  • 2 żółtka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych, drobnych (mogą być takie normalne wiórki, rozdrobnione lekko blenderem- dzięki temu ciastka będą miały bardziej kokosowy aromat i jednolitą strukturę)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 16g cukru wanilinowego
  • 30g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Mąkę wymieszać wraz z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko ugnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich zrolować a następnie pokroić na kawałki długości ok. 3cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 10-13 minut aż będą ładnie złociste. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka powinny być jeszcze lekko miękkie, kilka minut po wyjęciu możemy przełożyć je na kratkę by całkowicie ostygły. Gotowe ciasteczka polewamy delikatnie rozpuszczoną czekoladą (ja zrobiłam to przy pomocy rożka zrobionego z papieru do pieczenia).

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

21:47, kolorowapokrzywa , ciasteczka
Link Komentarze (3) »
środa, 19 lutego 2014

Ostatnio, co zresztą można łatwo zauważyć, najchętniej piekę różnego rodzaju ciasteczka, wprost nie mogę przestać, aż tak się wciągnęłam ;-) Przyczyn takiego stanu rzeczy na pewno jest wiele, ale zdecydowanie najbardziej przemawia do mnie fakt, że ciastka robi się bardzo szybko i nie sprawiają żadnych trudności. Dodatkowo słoik pełen ciastek to coś do czego się chyba już przyzwyczaiłam ;-) Te, które dzisiaj prezentuję są wspaniałe! Bardzo intensywnie imbirowe (dlatego jeśli nie lubimy mocnych, dominujących smaków musimy zmniejszyć ilość imbiru), w sam raz słodkie, a dodatkowo mają jeszcze wspaniale chrupiącą (ach ten trzask pomiędzy zębami ;-)) otoczkę cukrową, gdyż przed pieczeniem obtaczamy je w białym cukrze. Ja swoje ciastka dodatkowo polałam gorzką czekoladą, jednak zrobiłam to tylko dlatego, że ostatnio wszystko co tylko wyjdzie z mojego piekarnika najchętniej polewałabym czekoladą ;-). Ale i bez niej ciasta są świetne!

Przepis z Moich Wypieków.

mocno imbirowe ciasteczka

mocno imbirowe ciasteczka 

składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (pominęłam)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego (można zastąpić białym)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
  • dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek

Mąkę wymieszać z przyprawami, sodą i solą. Masło utrzeć na puszystą masę wraz z cukrami, gdy całość będzie puszysta i jasna dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia. Następnie do masy wsypujemy wcześniej przygotowaną mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (będzie miękka, ale nie powinna się kleić). Ciasto możemy schłodzić w lodówce. Łyżeczką nabieramy niewielkie porcje ciasta, formujemy w kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez ok. 12-18 minut, aż się ładnie zezłocą. Studzimy na kratce. I tyle :-)

mocno imbirowe ciasteczka

22:57, kolorowapokrzywa , ciasteczka
Link Komentarze (1) »
czwartek, 06 lutego 2014

Niesamowicie kruche, z chrupiącymi orzechami i aromatem kardamonu oraz  skórki z pomarańczy. Idealne ciasteczka na święta, choć nie tylko ;-) Jeśli jeszcze nie piekliście nic z dodatkiem kardamonu, dzięki tym ciasteczkom na pewno się do niego przekonacie (dokładnie tak było w moim przypadku ;-)), a jeśli już znacie ten jego korzenny smak, nie muszę Was przekonywać byście je upiekli :-) 

źródło przepisu ---> (klik)

kruche ciasteczka z kardamonem, pomarańczą i orzechami

kruche ciasteczka z kardamonem, pomarańczą i orzechami 

składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • spora szczypta soli
  • otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki świeżo startego kardamonu
  • 200 g mąki
  • 100 g posiekanych orzechów (włoskich, brazylijskich, pekanów)

Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę, następnie dodajmy skórkę pomarańczową i kardamon i krótko miksujemy. Gdy całość się dobrze połączy dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Na samym końcu dodajemy orzechy i mąkę, całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki zostawiamy ja na chwilę w temperaturze pokojowej by lekko zmiękło. Następnie  wałkujemy na grubość ok.0.5 cm i wykrawamy dowolne kształty (ja ciasto przed włożeniem do lodówki uformowałam w rulonik, potem go po prostu pokroiłam). Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok.10- 12 minut aż będą przyjemnie złociste. Po wystudzeniu ciasteczka możemy polać roztopioną czekoladą.

kruche ciasteczka z kardamonem, pomarańczą i orzechami

kruche ciasteczka z kardamonem, pomarańczą i orzechami

sobota, 01 lutego 2014

Chrrrupiące ciasteczka z moimi najulubieńszymi bakaliami, czyli orzechami włoskimi no i oczywiście z żurawiną :-) Dodatkowo ukrywają jeszcze w sobie płatki owsiane i białą czekoladę (a nie ma nic lepszego niż chrupiąca, karmelowa, biała czekolada po upieczeniu ;-)). Choć ciasteczka są naprawdę super to jednak moich ulubionych owsiano-żurawinowych ciasteczek nie pobiły :-) Mimo to, wszyscy się nimi zajadaliśmy i trudno powiedzieć jak szybko wszystkie ciastka zostały schrupane ;-). Udało mi się uchować kilka ciasteczek na drugi dzień, na prezent, i mogę śmiało powiedzieć, że drugiego dnia były tak samo smaczne jak niedługo po upieczeniu, w ogóle nie straciły nic a nic na chrupkości! Naprawdę warto je zrobić, tym bardziej iż nie trzeba nawet używać do ich przygotowania miksera, ja swoje ciastka "utarłam" drewnianą łyżką ;-)

Przepis Nigelli Lawson znalazłam na blogu Sweet escape into kitchen.

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami 

składniki:

  • 150g mąki
  • 75g płatków owsianych
  • 125g masła
  • 100g białego cukru
  • 75g jasnego brązowego cukru (pominęłam)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 75g suszonej żurawiny
  • 50g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 100g posiekanej białej czekolady

Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrami do uzyskania dość jasnej i puszystej masy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy  suche składniki i bakalie, całość mieszamy łyżką do momentu uzyskania ciasta z regularnie rozprowadzonymi bakaliami w środku. Łyżką nabieramy porcje ciasta, z których formujemy kulki, układamy w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie lekko spłaszczamy.Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 11-15 minut do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zostawiamy jeszcze na kilka minut na blaszce, gdyż są bardzo miękkie a następnie przekładamy na kratkę. Po kilku minutach stwardnieją i będą wspaniale chrupiące :-)

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Bardzo smaczne, kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami. Moje dodatkowo polane są rozpuszczoną białą czekoladą, głównie po to by ładniej się prezentowały, ale i smakowo biała czekolada świetnie do nich pasuje :-) Ciasteczka te robimy bez użycia jajek, dzięki czemu mają jasny, wręcz biały kolor, który świetnie kontrastuje z kolorowymi dodatkami. Są pyszne i jeśli mam być szczera są to jedne z moich ulubionych ciasteczek :-)

Przepis pochodzi z tej strony (klik)

kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami 

składniki:

  • 175 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki
  • 30 g pistacji, posiekanych
  • 40 g posiekanej suszonej żurawiny

kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, dodać mleko i sól, zmiksować. Na końcu dodać pistacje, żurawinę i mąkę, całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, z każdej z nich uformować wałek o średnicy ok. 4 cm. Gotowe wałki zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok 30 minut. Po tym czasie wałek kroimy na ciasteczka o grubości ok. 0,5 cm. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez ok 8-12 minut, aż będą lekko złociste. Wystudzone ciasteczka możemy polać rozpuszczoną czekoladą :-)

kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami


niedziela, 15 grudnia 2013

Bardzo smaczne, kruche, kakaowe ciasteczka z przyjemną piernikową nutą. Dodatkowo ozdobione są czekoladą i ulubioną posypką (u mnie mielona skórka z cytrusów, taka jak ta- pasowała idealnie, cytrusowy aromat idealnie pasuje do korzennych ciasteczek, no i dodatkowo bardzo fajnie wygląda). Możemy formować z nich dowolne kształty, od tradycyjnych precelków, po plecionki, spiralki, motylki lub jakieś inne kształty, które tylko przyjdą nam do głowy, bo z ciastem naprawdę fajnie się współpracuje, po schłodzeniu jest prawie takie jak plastelina ;-) Robi się je więc naprawdę bardzo przyjemnie i zabawy przy tworzeniu jest wiele, szczególnie jeśli zaprosimy kogoś do pomocy. Ciastka idealnie nadają się na prezent, wystarczy je tylko ładnie zapakować :-)

Przepis znaleziony tutaj, lekko przeze mnie zmieniony.

czekoladowo-pierniczkowe kruche ciasteczka

Czekoladowo-pierniczkowe kruche ciasteczka

składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 225g mąki pszennej 
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

dodatkowo do przybrania:

  • ulubiona czekolada
  • różnego rodzaju posypki bądź orzechy kokos itp. 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy aż wszystko się dobrze połączy. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika i miksujemy aż wszytko się dobrze połączy. Na końcu ciasto szybko wyrabiamy dłońmi i formujemy z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie odrywamy niewielkie kulki z ciasta, formujemy z nich dość długi i cienki wałek, a następnie tworzymy z niego ulubione kształty. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 10-15 minut. Gdy wystygną smarujemy je czekoladą i posypujemy ulubioną posypką. Zostawiamy do zastygnięcia czekolady i gotowe :-)

czekoladowo-pierniczkowe kruche ciasteczka

czekoladowo-pierniczkowe kruche ciasteczka

 

Z ciasteczkami, jeszcze tak na ostatnią chwilę udało mi się dołączyć do VII Festiwalu Pierniczków :-)

VII Festiwal Pierniczków

 

I na sam koniec jeszcze, bo to już w końcu 15 grudnia ;-)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne