ciasta z owocami

poniedziałek, 11 listopada 2013

Dwa blaty kruchego cytrynowego ciasta, a pomiędzy nimi masa śliwkowa, nie za słodka, dzięki czemu spokojnie możemy pozwolić sobie na grubą warstwę cukru pudru na górze. A i mimo to, całość nie jest przesłodzona, tylko tak przyjemnie owocowa, co sprawia, że chciało by się ciągle sięgać po następny kawałek! :-)

Przepis znalazłam na blogu Moje ciacho

ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

składniki

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklaki cukru
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu

na masę śliwkową:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel (dałam opakowanie kisielu cytrynowego)
  • 150 g cukru
  • opcjonalnie: rodzynki

przygotowanie:

masa śliwkowa:

Umyte i wypestkowane śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i stawiamy na niewielkim ogniu, by puściły sok. Jeśli boimy się, że śliwki się przypalą dodajmy odrobinę wody. Całość dusimy przez około 10 minut (bądź dłużej, zależy od soczystości śliwek, u mnie 10 minut spokojnie wystarczyło), do zredukowania ilości soku. Następnie dodajemy kisiel rozpuszczony w minimalnej ilości zimnej wody, zagotowujemy, odstawiamy do przestudzenia.

ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie, równe części. Jedną z nich wyłożyć na blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 10 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć masę śliwkową, przykryć ją rozwałkowaną drugą częścią ciasta i z powrotem wstawić do piekarnika. Piec jeszcze ok. 30-40 minut do zarumienienia się ciasta. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

ciasto śliwkowe

Przepyszna szarlotka! Połączenie jabłek i śliwek z cynamonem, jest naprawdę niesamowite! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze smakować ;-) Całość jest na bardzo dobrym, kruchym cieście. W zasadzie, to szarlotka sama w sobie jest bardzo smaczna, ale podana na ciepło z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, to dopiero coś! :-)

Przepis znalazłam tutaj (klik, klik)

szarlotka ze śliwkami

Szarlotka ze śliwkami

składniki

na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (dałam 1/2 szklanki)
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu naturalnego

na nadzienie:

  • ok.1 kg jabłek
  • ok. 300 g śliwek
  • cukier do smaku (zależy jak słodkie są nasze jabłka)
  • cynamon (ilość dowolna, u mnie 3 łyżeczki)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aż utworzą jednolitą kulę ciasta. Podzielić na 2 części, jedną odrobinę większą od drugiej. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki i schłodzić przez około 1 godzinę. Następnie większą część ciasta wyłożyć na blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć jabłka, wymieszane z cukrem, starte na tarce, pokrojone, bądź podduszone do miękkości, na jabłkach poukładać kawałki śliwek, posypać cynamonem. Na górę zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok.45-50 minut.

szarlotka ze śliwkami

wtorek, 22 października 2013

Wilgotne, marchewkowe ciasto, bardzo cynamonowe (dzięki temu, smakuje troszeczkę jak piernik! ale może to dlatego, że ja się już po prostu doczekać zimy nie mogę? ;-)), z chrupiącymi orzechami w środku. Na górze ciasta znajduje się bardzo oryginalna ale i zarazem przepyszna (!) masa z serka topionego, lekko słona, bardzo słodka, o przyjemnym śmietankowym aromacie. Naprawdę, do ciasta marchewkowego pasuje idealnie!

P.S. Aniu, dziękuję za naprawdę pyszne ciasto!

Przepis pochodzi z tej strony (klik)

A na zdjęciach razem z ciastem znajdują się owoce aktinidii ostrolistnej, zwanej potocznie mini-kiwi (;-)) bądź agrestem chińskim. Są to owoce, tak samo jak kiwi pochodzące z rodziny aktinidiowatych (naprawdę nie wiem czemu, ale ta nazwa- rodzina aktinidiowatych, tak strasznie mi się podoba!)- nazwa gatunkowa kiwi to aktinidia chińska lub też smakowita. Owoce mini-kiwi są naprawdę przepyszne! Ich skórka jest gładka, więc nie trzeba jej obierać, można jeść całe, na raz. Wyczyn to naprawdę nietrudny, bo jagody są naprawdę niewielkie, długie na ok.2-3 cm. W smaku, rewelacyjne! Dla mnie smakowały jak połączenie dojrzałego, słodkiego kiwi z borówką amerykańską ;-) A dodatkowo, tak jak ich większe rodzeństwo mają bardzo dużo witaminy C. I nie można zapominać jeszcze o ich uroczym, miniaturowym wyglądzie! ;-)  Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję ich spróbować, koniecznie to zróbcie! Wielka szkoda, że mini-kiwi jest tak mało znane. Informacje na jego temat znalazłam tutaj, no i jeszcze na wszystkowiedzącej Wikipedii, jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ich temat, poczytajcie :-)

ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego

aktinidia ostrolistna

Ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego

składniki

na cisto:

  • 2 pełne szklanki, startej na drobnych oczkach marchewki
  • 175g rozpuszczonego i przestudzonego masła
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru (jak dla mnie to duuuuużo za dużo, dałam 2/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 2 szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki sody (dałam 1 dość pełną łyżeczkę)
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

na polewę:

  • 100g masła
  • 100g serka topionego, śmietankowego
  • 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

dodatkowo:

  • orzechy włoskie do dekoracji wierzchu ciasta, niekonieczne

przygotowanie:

Jajka ubić z cukrami, na gęstą, jasną i puszystą masę, Następnie dodać startą marchewkę i delikatnie wymieszać, najlepiej łyżką. Do masy przesiać wszystkie pozostałe sypkie składniki (mąka, proszek do pieczenia, soda, cynamon), wlać roztopione masło i na końcu dodać orzechy.Całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do prostokątnej blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez około 45-50 minut.

W tym czasie gdy ciasto się piecze przygotowujemy polewę. Masło i serek (najlepiej pokrojone na mniejsze kawałki- tak będą się lepiej rozpuszczać) włożyć do garnuszka i roztopić na niewielkim ogniu. Przestudzoną, ale niekoniecznie zimną, masę utrzeć z cukrami na gładki krem. Polewę włożyć na chwilę do lodówki, by lekko zgęstniała.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie smarujemy je polewą, a na górze układamy kawałki orzechów. Kroimy i jemy :-) Ciasto, ze względu na polewę z dodatkiem masła najlepiej przechowywać w lodówce i wyjąć ok. 30 minut przed podaniem.

 ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego

aktinidia

ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego

aktinidia

ciasto marchewkowe z polewą z serka topionego

Kto wybiera się na jesienny piknik? ;-)

pogoda jest bardzo sprzyjająca!


wtorek, 15 października 2013

O tym, że połączenie śliwek z czekoladą jest genialne, mogłam się przekonać już dzięki tym muffinkom. Zachęcona więc tym sukcesem ;-) stworzyłam ciasto,a w zasadzie krajankę, o podobnym smaku. Rezultat przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! To było naprawdę dobre! Kakaowe kruche ciasto, na nim pyszny kisiel ze śliwek z cynamonem, a na wierzchu kakaowa kruszonka z gorzką czekoladą. Pyszności! To ciasto będę musiała koniecznie powtórzyć w następnym śliwkowym sezonie, albo i wcześniej, bo zapas mrożonych śliwek już jest ;-).

krajanka ze śliwkami, cynamonem i czekoladą

Krajanka ze śliwkami, cynamonem i czekoladą

składniki

na ciasto:

  • 300g mąki
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można dodać więcej, jeśli lubimy słodsze ciasta)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany

na kruszonkę:

  • 3 łyżki masła/ margaryny roślinnej
  • 4- 5 łyżek cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 100 g posiekanej czekolady, mlecznej, bądź gorzkiej

na kisiel:

  • 1 kg wypestkowanych śliwek
  • ew. 4-5 łyżek cukru, jeśli mamy kwaśne śliwki (moje były słodkie, więc nie dodawałam cukru)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok. 2 łyżki wody
  • 2- 3 łyżeczki cynamonu

krajanka ze śliwkami, cynamonem i czekoladą

przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy do uzyskania jednolitego i gładkiego kakaowego ciasta. Schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut i wykładamy do dużej, prostokątnej blaszki ( ok. 28x 38cm), wyłożonej papierem do pieczenia, możemy podpiec spód w piekarniku, ale nie jest to konieczne. Wypestkowane śliwki wrzucamy do dużego garnka wraz z cukrem i rozgotowujemy. Gdy już będą miękkie dodajemy cynamon, następnie wlewamy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z minimalną ilością wody, gotujemy do zgęstnienia, odstawiamy. Przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki z wyjątkiem czekolady rozcieramy między palcami do uzyskania jednolitej kruszonki, dodajemy czekoladę, mieszamy. Na spód wykładamy kisiel ze śliwek, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C, pieczemy przez ok 40-50 minut. Kroimy w niewielkie prostokąty. Podajemy :-)

krajanka ze śliwkami, cynamonem i czekoladą

krajanka ze śliwkami, cynamonem i czekoladą

niedziela, 13 października 2013

Kruchy spód, na nim dużo śliwek, dosłownie zatopionych w pysznej i delikatnej masie cynamonowo- śmietanowej. Na górze kratka z kruchego ciasta, moja co prawda jeszcze trochę nieudolna, ale robiłam ją pierwszy raz w życiu, a to w końcu praktyka czyni mistrza, więc jestem dobrej myśli ;-). Tarta jest naprawdę bardzo smaczna, idealna na jesienny deser do popołudniowej herbaty (a to za sprawą cynamonu, takiej jesienno- zimowej przyprawy, prawda?) ! :-)

Przepis Pieczarki MySi.

tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym

Tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym

składniki

na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody

  na krem:

  • 330 g kwaśnej śmietany (18%)
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu

 dodatkowo:

  • 600 – 700 g śliwek (świeżych, bądź mrożonych)
  • cukier puder do dekoracji

tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aż powstanie gładka masa. Podzielić ciasto na 2 kulki  2/3 ciasta i 1/3, słodzić w lodówce przez 1 godzinę.Formę do tarty o średnicy 28-29 cm (moja miała 32 cm) wysmarować masłem, obsypać bułką tartą, na dno wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kuleczkami ceramicznymi i podpiec w pierniku nagrzanym do 190oC przez 15-17 minut (ja porobiłam w cieście dziurki widelcem i już go nie obciążałam). Formę wyjąć, ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć na wierzch przekrojone na połówki śliwki. W misce wymieszać składniki na krem i wylać na owoce. Z reszty ciasta zrobić kratkę i wyłożyć na wierzch. Ponownie włożyć do piekarnika i piec około 40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Posypać cukrem pudrem i podawać :-)

tarta ze śliwkami i kremem śmietanowym

I na koniec, moja nowa trzepaczka, prawda, że fajna? ;-)

sobota, 28 września 2013

Niewiarygodnie smaczny i prosty smakołyk! Bardzo kruche ciasto, mnóstwo śliwek i cynamon. Tylko tyle :-). Ale jakie to jest pyszne, naprawdę! Jeśli nie wiecie co zrobić ze śliwek, to gorąco Wam polecam ten placek :)

Przepis znalazłam tutaj (klik, klik)

kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 kg śliwek
  • 3 łyżki cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190'CWszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Należy pamiętać, że sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrótszym jego wyrabianiu – składniki powinny się tylko połączyć. Ciastem wylepić foremkę o wymiarach 25 x 40 cm (ja zrobiłam w większej, takiej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć śliwki, nacięciami do góry. Posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Piec 40 – 45 minut. Przestudzone ciasto pokroić na kawałki i podawać. Smacznego! :-)


kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

Pusta blaszka zostanie nam o wiele szybciej niż się tego spodziewamy! ;-)

15:05, kolorowapokrzywa , ciasta z owocami
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 września 2013

Szybki i prosty placek, do którego przygotowania użyłam mirabelek, ale oczywiście można go zrobić z każdymi owocami. Jeśli chcielibyście zrobić go tak jak ja, z mirabelkami, musicie pamiętać o tym, żeby użyć bardzo dojrzałych owoców, bo po obróbce termicznej niedojrzałe owoce mogą zrobić się bardzo kwaśne. I to chyba tyle. Aha, zapomniałam jeszcze dodać, że ciasto jest bardzo, bardzo smaczne! :-) I jeszcze porcja jest dość mała, więc warto zwiększyć ilość składników! :-) Przepis z Rogalika.

placek z mirabelkami

Placek z owocami

składniki:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 ml cukru (dałam 100g)
  • 200 ml mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250g ulubionych owoców

placek z mirabelkami

Masło rozpuszczamy, studzimy.W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka i przestudzony tłuszcz, mieszamy łyżką do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu układamy owoce (ja dodatkowo posypałam je jeszcze odrobiną cynamonu). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190'C przez około 25-30 minut. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem :-)

placek z mirabelkami

placek z mirabelkami

placek z mirabelkami

Tagi: śliwki
18:32, kolorowapokrzywa , ciasta z owocami
Link Komentarze (2) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne