drożdżowe

środa, 27 listopada 2013

Drożdżówka o wiele łatwiejsza w przygotowaniu od tej tradycyjnej, niemniej jednak, tak samo smaczna! Puszysta, nie za słodka, z dużą ilością ulubionych owoców i kruszonki (najlepiej maślanej!). Robiłam ją już kilkakrotnie i pewnie jeszcze nie raz powtórzę. Ten przepis to taki pewniak, na którym zawsze można polegać ;-)

Przepis znalazłam na blogu Pieczarki MySi

szybka drożdżówka z owocami i kruszonką

Szybka drożdżówka z owocami i kruszonką

składniki

na ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

dodatkowo:

  • 1/2 kg ulubionych owoców

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, cukier waniliowy, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Wsypać mąkę i szczyptę soli.  Nie mieszać! –przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. W tym czasie przygotować kruszonkę, wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce, aby powstały grudki ciasta. Po 3 – 4 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przelać do formy 20 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 180oC przez 40- 45 minut, do ładnego zarumienienia się kruszonki.



20:01, kolorowapokrzywa , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
środa, 04 września 2013

Dzisiaj czas, tak jak wspominałam, na najlepsze drożdżówki, jakie ostatnio jadłam. Z malinami białą czekoladą i serkiem mascarpone. Pyszne! :-) W zasadzie to nie trzeba już nic więcej na ich temat pisać. No chyba, że po prostu napiszę: takie drożdżówki jak te każdy powinien choć raz w życiu zjeść ;-) A zaręczam, lepiej to zrobić wcześniej niż później!

Przepis z Moich Wypieków.

A ja wracam do oglądania (klik, klik) ;-)

drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą

drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą

Drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą                              

składniki (na 12 drożdżówek):

  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 12 g drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych                         bułeczki drożdżowe z malinami i białą czekoladą
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 200 ml mleka
  • 50 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 60 g masła
  • pół łyżeczki soli

dodatkowo:

  • około 450 g świeżych malin
  • cukier perłowy do posypania i cukier puder do oprószenia

nadzienie:

  • 200 g serka mascarpone (dałam 250g)
  • 1 jajko
  • 60 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej (dałam 80g)

do posmarowania:

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka (użyłam jogurtu naturalnego)

Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki i wymieszać, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Dokładnie wyrobić ciasto. Odłożyć, przykryte, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 h).W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, łącząc i ucierając dokładnie wszystkie składniki.Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrobić. Podzielić na 12 równych części (około 85 g każda). Uformować je w okrągłe bułeczki i odłożyć  na 30 minut, na omączoną blachę do napuszenia, pod lnianą ścierką. Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie (prawie do samej blachy), nałożyć do niego ok. 1,5 łyżki nadzienia z mascarpone, włożyć około 4 malin. Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka (samo ciasto wokół), posypać cukrem perłowym i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć, przełożyć na kratkę, do jeszcze ciepłych bułeczek nałożyć pozostałych malin (gdybyśmy zrobili to na początku, ser by wypłynął, byłoby zbyt dużo nadzienia). Oprószyć delikatnie pudrem.

drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekladą

maliny

bułeczki drożdżowe z malinami i białą czekoladą

I na sam koniec...

drożdżowe bułeczki z malinami i białą czekoladą

niedziela, 09 grudnia 2012

Dzisiaj zapraszam Was na puchate drożdżówki, z duużą ilością pysznego kakaowego nadzienia. Niewiarygodnie smaczne na ciepło, z dużym kubkiem słodkiego kakao ;-)

Przepis z Domowych Wypieków

drożdżówki z kakao

Drożdżówki z kakao
składniki na 11 dużych drożdżówek: (zrobiłam 10 jeszcze większych ;-)
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 1/3 szklanki miodu
  • pół łyżeczki soli
  • 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych
nadzienie:
  • 3 łyżki mleka
  • 5 łyżek kakao
  • 2 łyżki cukru (dałam cukier z wanilią)

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny). Składniki na nadzienie połączyć razem.
Po wyrośnięciu ciasto dokładnie wyrobić, rozwałkować na cienki placek, posmarować kakaem, zawinąć w roladę, pokroić na kawałki ok. 5 cm, wyłożyć na blaszkę, zostawić do wyrośnięcia. Piec ok. 15-20 min w 200 stopniach.



 

20:14, kolorowapokrzywa , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »
środa, 03 października 2012

Kiedyś robiłam je do znudzenia, po kilka razy w tygodniu.Dzisiaj do nich wracam i wcale tego nie żałuję ;-) Malutkie, puszyste drożdżowe bułeczki (a może bardziej ciasteczka?) z duuużą ilością cynamonu. P-y-s-z-n-e! ;-)

Przepis znaleziony dawno temu na Moich Wypiekach

cynamonki

Cynamonki:

składniki na 2 duże blachy:

  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 kostki masła (125 g), roztopionego i ostudzonego
  • 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag drożdży instant
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • 1/4 kostki masła, roztopionego
  • około pół szklanki cukru
  • kilka łyżeczek cynamonu
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • jajko do posmarowania

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować, posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem, jeśli ktoś lubi - w tym momencie można dodać również rodzynki. Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.

cynamonki

18:49, kolorowapokrzywa , drożdżowe
Link Komentarze (3) »
wtorek, 10 lipca 2012

Przeglądając pliki na dysku znalazłam kilka starych zdjęć, jeszcze z marca. Były w śród nich zdjęcia tych pysznych bułeczek. Naprawdę były pyszne. Lekko słodkie, z miodowo- pomarańczowym aromatem, posypane cynamonem i sezamem. Bardzo, ale to bardzo smaczne! Ba, co ja mówię, wspaniałe nawet! ;-) Dobre zarówno same, jak i z masłem czy dżemem, albo podgrzane w tosterze. Tyle czasu już minęło odkąd je jadłam, a wciąż pamiętam jak smakowały, to chyba coś oznacza ;-) No dobra, już przestaję gadać. Ale, naprawdę, one są tak smaczne.... Warto je zrobić! :)

bułeczki miodowo- pomarańczowe

Bułeczki miodowo- pomarańczowe

składniki ciasta:

  • 50 dag mąki 
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 7g suszonych drożdży
  • skórka otarta i sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki oliwy

na wierzch:

  • białko jajka (użyłam jogurtu)
  • sezam
  • cynamon
Przesiewamy mąkę, mieszamy dokładnie z suszonymi drożdżami, solą i skórką pomarańczową, a następnie dodajemy sok pomarańczowy, lekko podgrzane mleko z rozpuszczonym w nim miodem i zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy oliwę i jeszcze raz zagniatamy całość. Ciasto ma być sprężyste, gładkie i ładnie odchodzić od ręki.
Odstawiamy w ciepłym miejscu pod przykryciem, do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy jest wyrośnięte delikatnie je odgazowujemy, odrywamy kawałki wielkości mandarynki i obracając je w dłoniach formujemy na kształt piłeczek. Odkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę w odstępach  ok. 4 cm, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia jeszcze na około 15-20 minut
Bułeczki tuż przed wstawieniem do piekarnika smarujemy białkiem, posypujemy sezamem, cynamonem i wkładamy do nagrzanego do 190°C piekarnika. Pieczemy przez około 25 minut.

bułeczki miodowo- pomarańczowe

bułeczki miodowo- pomarańczowe


bułeczki miodowo- pomarańczowe

Przepis pochodzi z bloga Z PIEKARNIKA


poniedziałek, 09 lipca 2012

Na pożegnanie z truskawkami. Zrobione bardzo, bardzo dawno temu. Wrażenia smakowe jednak pozostały ;-) Ciasto drożdżowe- ulubione, na miodzie, do tego świeże truskawki i kruszonka. Takie proste, a pyszne. Można je zrobić z każdymi owocami, nie trzeba, tak jak ja ograniczać się do truskawek. Lato obfituje w owoce, więc czemu nie? :-)

drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

składniki na ok 18 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru (pominęłam)
  • 2 łyżki miodu
  • ziarenka z połowy laski wanilii (pominęłam)
  • 14 g suchych drożdży (dałam 28g świeżych)
  • 1 szczypta soli
  • ok 500 g truskawek
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 50 g miękkiego masła
  • 50 g cukru

Mleko delikatnie podgrzewamy z miodem i cukrem ciągle mieszając, aby dokładnie się połączyły. Mąkę mieszamy z drożdżami (ze świeżymi wcześniej robimy rozczyn), ziarnami wanilii i solą, dolewamy letnie mleko, dodajemy jajko i stopione i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto – nie powinno być zbyt twarde, a raczej dość luźne. Dobrze wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na godzinę. Z ciasta formujemy kulki o wadze ok. 60 g i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut i następnie (najlepiej przy użyciu dna szklanki zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i układamy w nich truskawki.

Aby przygotować kruszonkę należy połączyć wszystkie składniki i tak długo wcierać palcami masło w mąkę i cukier aż utworzą się grudki. Tak powstałą kruszonką posypujemy drożdżówki.  Boki drożdżówek smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut.

drożdżówki z truskawkami i kruszonką

drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię





poniedziałek, 14 maja 2012

Dziś miałam pokazać  ciasto, jeszcze z długiego weekendu, ale będzie to, jak widać coś innego, mianowicie ślimaczki drożdżowe. Cynamonowe bułeczki w zrolowanym kształcie z rodzynkami. No, brzmi pysznie, a jak smakuje? Tak jak brzmi ;-) Więc niech nic was nie powstrzymuje, lećcie do kuchni przygotować sobie coś baaaarrrdzo, ale to bardzo smacznego! Najpyszniejsze, wiadomo, na ciepło ze szklanką mleka lub kakao. Z kawą czy herbata też dobre, ale to już nie będzie to samo ;-) Ja po wyjęciu z piekarnika zjadłam na raz trzy bułeczki i wypiłam szklankę mleka, choć było już późno, no przynajmniej za późno jak na jedzenie ;-). Ale po prostu nie mogłam się powstrzymać, bo zarówno zapach, wygląd jak i smak tych bułeczek jest zniewalający! :-)

P.S To wcale nie jest przesada! ;)

ślimaczki z cynamonem i rodzynkami

ślimaczki z cynamonem i rodzynkami

Ślimaczki z cynamonem i rodzynkami

składniki:

  • 4 szklanki mąki,
  • 40 g drożdży świeżych,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka mleka,
  • 70 g masła
  • 1 jajko

nadzienie:

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • duża garść rodzynek,
  • 80 g masła
  • 2 łyżki syropu z agawy (z braku użyłam miodu wielokwiatowego)

lukier: (pominęłam)

  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • sok z cytryny

Robimy zaczyn: drożdże kruszymy do miseczki, wsypujemy cukier, pół szklanki mąki zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy do "ruszenia".

Resztę mąki mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i wyrabiamy, dodajemy stopione i lekko przestudzone masło oraz ekstrakt waniliowy i jajko. Wyrabiamy miękkie ciasto. Odstawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką aż podwoi objętość.

Nadzienie: masło topimy, połowę mieszamy z cukrem, cynamonem, namoczonymi wcześniej rodzynkami (rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, osączamy), syropem.

Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokątny placek który smarujemy nadzieniem i zwijamy roladę (wzdłuż dłuższego boku). Roladę kroimy na dość grube plastry. Blaszkę (u mnie 32x21, ale lepiej wziąć większą) wykładamy papierem do pieczenia. Plastry wykładamy bo blaszki, powinny się stykać. Odstawiamy do wyrośnięcia, w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do gorącego piekarnika wstawiamy ślimaczki i pieczemy ok. 40 minut aż będą miały brązową skórkę. Jeszcze ciepłe smarujemy resztą masła. Studzimy, polewamy lukrem (cukier puder wymieszany z sokiem).

ślimaczki z cynamonem i rodzynkami

ślimaczki z cynamonem i rodzynkami

ŹRÓDŁO: Niebieska Pistacja

 

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne