środa, 02 października 2013

Niedawno została mi podarowana foremka do czekoladek, w kształcie dinozaurów :-). Sama w sobie jest cudowna i przeurocza, a czekoladki z niej, to już w ogóle szaleństwo! ;-) Gdy chciałam po raz pierwszy ją wypróbować, miałam w domu tylko mleczną czekoladę, skomponowałam więc do niej deserowe nadzienie z kakao, tak, żeby całość nie była zbyt słodka. Czekoladki wyszły śliczne i smaczne :-) Już nie mogę się doczekać kolejnych czekoladkowych eksperymentów!

czekoladki z kakaowym nadzieniem

Czekoladki z nadzieniem ekstremalnie kakaowym

składniki (na 12 czekoladek):

  • 100g czekolady mlecznej
  • 3 łyżeczki mleka w proszku
  • 3 pełne łyżeczki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 3 łyżeczki cukru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy. Przygotowujemy nadzienie, wodę z cukrem i masłem zagotowujemy i gotujemy około minuty. Dodajmy kakao i mleko w proszku. Jeśli masa wyda się nam zbyt mało słodka, możemy dosłodzić płynnym miodem, klonowym, bądź złotym syropem.Wgłębienia na czekoladki przy pomocy pędzelka bądź łyżeczki smarujemy dokładnie czekoladą i zostawiamy na chwilę by zastygła. Do każdej czekoladki dodajemy około 1/2 łyżeczki nadzienia. Górę zalewamy pozostałą czekoladą, wyrównujemy nożem. Schładzamy. Wyjmujemy po całkowitym zastygnięciu, można już po godzinie spędzonej w lodówce. No i na końcu delektujemy się smakiem :-) !

czekoladki z nadzieniem ekstremalnie kakaowym

sobota, 28 września 2013

Niewiarygodnie smaczny i prosty smakołyk! Bardzo kruche ciasto, mnóstwo śliwek i cynamon. Tylko tyle :-). Ale jakie to jest pyszne, naprawdę! Jeśli nie wiecie co zrobić ze śliwek, to gorąco Wam polecam ten placek :)

Przepis znalazłam tutaj (klik, klik)

kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

składniki na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:

  • 1 kg śliwek
  • 3 łyżki cynamonu
  • opakowanie cukru waniliowego

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190'CWszystkie składniki na ciasto wymieszać w misce. Należy pamiętać, że sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrótszym jego wyrabianiu – składniki powinny się tylko połączyć. Ciastem wylepić foremkę o wymiarach 25 x 40 cm (ja zrobiłam w większej, takiej z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Na wierzchu ułożyć śliwki, nacięciami do góry. Posypać cynamonem i cukrem waniliowym. Piec 40 – 45 minut. Przestudzone ciasto pokroić na kawałki i podawać. Smacznego! :-)


kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

Pusta blaszka zostanie nam o wiele szybciej niż się tego spodziewamy! ;-)

15:05, kolorowapokrzywa , ciasta z owocami
Link Komentarze (2) »
czwartek, 26 września 2013

Szybki i prosty placek, do którego przygotowania użyłam mirabelek, ale oczywiście można go zrobić z każdymi owocami. Jeśli chcielibyście zrobić go tak jak ja, z mirabelkami, musicie pamiętać o tym, żeby użyć bardzo dojrzałych owoców, bo po obróbce termicznej niedojrzałe owoce mogą zrobić się bardzo kwaśne. I to chyba tyle. Aha, zapomniałam jeszcze dodać, że ciasto jest bardzo, bardzo smaczne! :-) I jeszcze porcja jest dość mała, więc warto zwiększyć ilość składników! :-) Przepis z Rogalika.

placek z mirabelkami

Placek z owocami

składniki:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 ml cukru (dałam 100g)
  • 200 ml mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 250g ulubionych owoców

placek z mirabelkami

Masło rozpuszczamy, studzimy.W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy jajka i przestudzony tłuszcz, mieszamy łyżką do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzchu układamy owoce (ja dodatkowo posypałam je jeszcze odrobiną cynamonu). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190'C przez około 25-30 minut. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem :-)

placek z mirabelkami

placek z mirabelkami

placek z mirabelkami

Tagi: śliwki
18:32, kolorowapokrzywa , ciasta z owocami
Link Komentarze (2) »
niedziela, 22 września 2013

Popijając herbatę z mikrofalówki (notabene pyszną, jabłkowo-żurawinowo-waniliową!) i pogryzając mikrofalówkowe ciasto czekoladowe dodaję wpis o takich jednych muffinkach czekoladowych, ze śliwkami i kruszonką (tak to już jest, gdy zrobią nieoczekiwaną  przerwę w dostawie gazu ;-)). Są naprawdę smaczne, odpowiednio wilgotne, kakaowe, z kawałkami rozpuszczającej się w ustach czekolady. No i ze śliwkami najsmaczniejszymi właśnie teraz. Całość wieńczy obłędnie krucha, kakaowo- waniliowa kruszonka z kawałkami czekolady. Koniecznie do zrobienia! ;-)

Przepis własny.

P.S. A jutro pierwszy dzień kalendarzowej jesieni i przy okazji, z takich świąt bardziej nietypowych, dzień śliwki! Może uczcicie go właśnie takimi pysznymi muffinkami? ;-) Ja postaram się i jutro dodać jakiś pyszny śliwkowy wpis, w końcu to takie fajne święto!

kakaowe muffinki ze śliwkami, czekoladą i kruszonką

Kakaowe muffinki ze śliwkami, czekoladą i kruszonką

składniki

na ciasto:

  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 14 małych śliwek węgierek
  • 50 g czekolady

na kruszonkę:

  • 2 i 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 16g cukru wanilinowego
  • ok. 6 łyżek mąki
  • 50 g posiekanej czekolady

przygotowanie

kruszonka:

Masło rozetrzeć razem z cukrami, mąką i kakao palcami, do momentu uzyskania jednolitej, sypkiej kruszonki, w razie konieczności można dodać odrobinę mąki lub masła. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać, odstawić.

ciasto:

W jednej misce wymieszać mokre składniki (kefir, jajka, olej), w drugiej suche (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, sól). Zawartość obydwu misek połączyć, krótko mieszając, tylko do połączenia się składników. Dodać pokrojone na niewielkie kawałki śliwki i posiekaną czekoladę, jeszcze raz szybko wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek, posypać kruszonką, piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180' C przez około 20-25 minut, do momentu gdy włożony w nie patyczek po wyjęciu nie będzie oblepiony ciastem.

kakaowe muffinki ze śliwkami, czekoladą i kruszonką

poniedziałek, 16 września 2013

Istnieją 124 powody dla których nie powinnam dodawać wpisu na bloga właśnie teraz. Ale kto by się tam tym przejmował, prawda? Znajdzie się czas i na inne rzeczy, przynajmniej mam taką nadzieję ;-)

Przecudowne bułeczki. Przecudowne z kilku powodów,a mianowicie, takich jak :

  • zrobimy je tak szybko, że nawet się nie spostrzeżemy,
  • są tak puszyste, jogurtowe i mięciutkie...
  • a mimo to mają chrupiącą, cukrową skorupkę, i mocno cytrynowy smaczek ;-)
  • z moimi ulubionymi, kwaśnymi porzeczkami, które i smakują i wyglądają :-)
  • oraz są bardzo podzielne nadają się na każdą wycieczkę, piknik czy do szkoły na drugie śniadanie

I tyle w skrócie ;-). W dużym skrócie, bo jak już mówiłam, bułeczki są przecudne i mogłabym jeszcze długo o nich opowiadać :-)

Przepis z Lawendowego Domu

błyskawiczne, jogurtowe bułeczki z porzeczkami

błyskawiczne, jogurtowe bułeczki z porzeczkami

Błyskawiczne, jogurtowe bułeczki z porzeczkami, pysznie cytrynowe!

składniki na 8 bułeczek:

  • 200 g mieszanych porzeczek (ja dałam mrożone)
  • 250 g mąki
  • 100 g brązowego cukru (dałam biały)
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 80 g zimnego masła
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • cukier do posypania

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Porzeczki umyć, obrać, dokładnie odsączyć na sitku. Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. Dodać drobno pokrojone masło i rozetrzeć palcami z pozostałymi składnikami na kruszonkę. Dodać jogurt, wymieszać metalową łyżką, żeby składniki lekko się połączyły, wtedy dodać porzeczki i delikatnie zagnieść ciasto. Powinno być grudkowate i jakby niedokończone. Wyłożyć je na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i podzielić go na 8 części. Kawałki ciasta ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem i wstawić do piekarnika. Piec ok. 25 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. 

błyskawiczne, jogurtowe bułeczki z porzeczkami

błyskawiczne, jogurtowe bułeczki z porzeczkami

P.S. bułeczki są pyszne zawsze i wszędzie! ;-) nawet na trzeci dzień po upieczeniu.

błyskawiczne, jogurtowe bułeczki z porzeczkami

niedziela, 15 września 2013

Zanim jabłka i śliwki jeszcze trochę lata. Choć nie przepadam za słońcem gdy mocno grzeje i nie lubię wylegiwać się na plaży, to będę za nim tęsknić. Najbardziej za rześkimi, ciepłymi i słonecznymi porankami. Gdy teraz wstaje się o 6 rano, niestety jeszcze (a może już?) jest ciemno. Nie mniej nie mam zamiaru narzekać, przynajmniej nie bardzo ;-), każda pora roku ma w sobie przecież coś magicznego!

Muffinki. Pyszne! Moje jeszcze z jagodami, ale i borówki idealnie się nadają. Ważne tylko, by nie pozbawiać ich cytrynowego lukru- to właśnie dzięki niemu są najpyszniejsze :-)

P.S. Muffinki na zdjęciu są jeszcze bez lukru, chwilę po wyjęciu z piekarnika.

Przepis znalazłam tu (klik)

muffinki z borówkami i lukrem

Muffinki z borówkami i lukrem

składniki:

  • 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (pominęłam)
  • 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • 60 g masła, roztopionego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/3 szklanki świeżych borówek amerykańskich/ jagód

W jednym naczyniu wymieszać cukry, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugim skórkę otartą z 2 cytryn, masło, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Połączyć zawartość obu naczyń, mieszając krótko, tylko do połączenia się składników. Na sam koniec dodać borówki, wymieszać.Przygotowane ciasto rozłożyć do foremki na muffinki (12 sztuk), wyłożonej papilotkami. Ciasto wyłożyć do wysokości papilotki. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić na kratce. Jeszcze ciepłe polukrować.

lukier cytrynowy:

  • 200 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny

Cukier rozetrzeć z sokiem z cytryny. Gęstość lukru regulować przez dodatek wody (jeśli lukier będzie zbyt gęsty) lub cukru pudru (jeśli będzie zbyt rzadki).

muffinki z borówkami i lukrem

czwartek, 05 września 2013

Piekę właśnie sernik ze śliwkami. Pachnie pięknie. W kuchni jest tak spokojnie i cicho. Po prostu przyjemnie :-). Pieczone śliwki mają niesłychanie piękny zapach! Atmosfera jest po prostu tak sielska, że aż spać mi się zachciało ;-). Nie mogąc jednak w tej chwili pójść do łóżka (spalony sernik to chyba nie jest do końca to co chcę uzyskać ;-)), dodaję wpis o ciasteczkach. O słonecznie żółtym kolorze, dzięki polencie. Cytrynowym smaku, takim bardzo rześkim. I z kwaśną żurawiną. Mają bardzo fajną konsystencję (to to też zasługa żółtej mąki), są kruche, ale nie rozsypujące się i... mają w sobie to coś czego po prostu nie da się opisać.:-)

Przepis pochodzi stąd (klik)

cytrynowe ciasteczka z polentą i żurawiną

cytrynowe ciasteczka z polentą i żurawiną

Cytrynowe ciasteczka z polentą i żurawiną

składniki (na około 40 ciasteczek):

  • 120 g masła, w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam kryształ)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny (dałam skórkę z całej cytryny)
  • szczypta soli
  • 2 duże żółtka
  • ½ szklanki mąki kukurydzianej (żółtej, polenty)
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny (100g)

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Dodać skórkę z cytryny, sól, żółtka i zmiksować. Następnie wsypać mąki i znów zmiksować. Dodać żurawinę i wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę.

cytrynowe ciasteczka z polentą i żurawiną

Następnie z ciasta odrywać niewielkie kawałki i formować w kuleczki.

cytrynowe ciasteczka z polentą i żurawiną

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

cytrynowe ciasteczka z polentą i żurawiną

Spłaszczać łyżką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 12-15 minut, do momentu, aż brzegi będą złociste. Studzić na kratce.Smacznego! :-)

 

P.S.Dobrej nocy wszystkim ;-) I jeszcze mała zapowiedź kolejnych ciastek, które powinny pojawić się za kilka wpisów. Są pyszne i chrupiące, ale co najważniejsze- kawowe! ;-)

ciachaaaa



1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne