wtorek, 15 listopada 2011

Najbardziej w tej szarlotce smakowało mi kruche kakaowe cisto. Było przepyszne, nawet na surowo ;) Co wcale nie oznacza, że cała była niedobra. Co to to nie! Jabłka bardzo dobrze komponowały się z budyniem i ciastem. Mniam...

Ja za radą Justin&Dorothy do moich jabłek dodałam około 4 łyżek wiórków kokosowych, co według mnie było bardzo dobrym pomysłem.

Na pewno jeszcze nie raz zrobię tę szarlotkę ;)

Szarlotka czekoaldowo-budyniowa z pokrzywą ;)

Na zdjęciu jest jeszcze tytułowa kolorowa pokrzywa ;)

 Szarlotka czekoladowo-budyniowa:

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 szklanka  cukru light muscovado (ja dodałam cukier zwykły)
  • 4 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • pół kostki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać do miski, wsypać kakao, proszek oraz cukier i dobrze wymieszać. Masło i margarynę pokroić w kostki, a następnie włożyć do miski. Zagniatać ręcznie (lub w robocie) do momentu, gdy wszystko zacznie przypominać spore okruchy chleba. Wówczas stopniowo wlewać żółtka, cały czas zagniatając, aż ciasto stanie się jednolite i spójne. Uformować wałek, po czym przekroić na 2/3 długości. Mniejszy kawałek zawinąć w folię i schować do zamrażarki. Resztą wylepić dno wysmarowanej masłem formy (u mnie prostokątna: 23x34). Wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.

Składniki na nadzienie:
  • ok. kilograma obranych i pokrojonych na ćwiartki jabłek
  • 2-3 łyżki semoliny (ew. bułki tartej)
  • ew. 3-4 łyżki wiórek kokosowych

Budyń:

  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 500ml + 250ml mleka

Zagotować 500ml mleka, a w pozostałych 250ml rozpuścić budynie (jeśli trzeba, dodać cukier). Ugotować budyń. Ćwiartki jabłek pokroić w średniej grubości talarki. Ułożyć je w formie ze schłodzonym ciastem, posypać semoliną, a następnie zalać budyniem. Z zamrażarki wyjąć mniejszy kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o małych oczkach, tworząc wierzch ciasta. Piec w 180°C przez ok. 45-50 min. Sprawdzić patyczkiem. 

Szarlotka czekoaldowo-budyniowa

 

ŹRÓDŁO



 

poniedziałek, 14 listopada 2011

Teraz coś bardziej w jesiennym temacie :) Przepyszne, mocno wilgotne kakaowe muffinki  z kawałkami soczystych, słodkich gruszek. Dodatek brązowego ciemnego cukru idealnie tutaj pasuje. Najlepsze jakie dotąd udało mi się zrobić. Polecam ;)

 

muffinki z gruszkami

Muffinki z gruszkami:

składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao naturalnego
  • 0,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego Demerara (dałam ciemny)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • kilka kropli olejku rumowego (pominęłam)
  • 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 szkl. maślanki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 niezbyt duże gruszki

Gruszki obrać pokroić w kosteczkę (potrzebujemy ok. 1 szkl. owoców), skropić sokiem cytrynowym.

Do jednej miski przesiać obie mąki razem z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier, wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajko z maślanką i olejem, dodać aromat. Wsypać składniki suche, lekko wymieszać - tylko tyle aby składniki trochę się połączyły (masa ma być grudkowata) - dodać gruszki, zamieszać i wykładać łyżką porcje masy do foremki wyłożonej papilotkami. Piec 20 min. w 170 stopniach.

muffinki z gruszkami

 

ŹRÓDŁO





Tagi: gruszki kakao
21:52, kolorowapokrzywa , muffinki i babeczki
Link Komentarze (2) »

Bardzo smaczne, mięciutkie, z mocno wyczuwalnym kokosem i kropkami z porzeczek :)

muffinki kokosowo porzeczkowe

Muffinki kokosowo porzeczkowe

składniki na 12 dużych muffinek:

suche:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru (dałam niecałe 3/4)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

mokre:

  • 280 ml maślanki
  • 120 g topionego masła (użyłam 120 ml oleju)
  • 1 jajko

dodatkowo:

  • porzeczki (ilość według uznania)

W jednej misce łączymy składniki suche a w drugiej mokre. Do miski ze składnikami suchymi przelewamy składniki mokre i mieszamy je chwilę łyżką - nie zbyt długo, tylko do chwili połączenia się składników, ciasto powinno miec grudkowatą strukturę. Na koniec dodajemy porzeczki i delikatnie staramy się je wmieszac w ciasto dużą łyżką.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasta - ok 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy ok 25 min w 200 stopniach.

 

muffinki kokosowo porzeczkowe

 

ŹRÓDŁO





Jako pierwszy podany przeze mnie przepis wybrałam właśnie te drożdżówki, bo są jednymi z moich ulubionych i zasługują na to zaszczytne miejsce ;) Ciasto drożdżowe z miodem zamiast cukru jest świetne. Drożdżówki są kwaśne za sprawą rabarbaru, ale duża ilość cukru pudru na wierzchu jest tam przecież nie tylko na ozdobę ;)

Pycha! Już nie mogę się doczekać kolejnego rabarbarowego sezonu! ;)

drożdżówki z rabarbarem

Drożdżówki z rabarbarem:

Składniki na ok 18 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła (użyłam margaryny)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru (pominęłam)
  • 2 łyżki miodu
  • 14 g drożdży instant
  • szczypta soli
  • ok 1 kg rabarbaru
  • cukier puder do posypania
  • 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

Mleko delikatnie podgrzewamy z miodem i cukrem ciągle mieszając, aby dokładnie się połączyły. Mąkę mieszamy z drożdżami i solą, dolewamy letnie mleko, dodajemy jajko i stopione i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto – nie powinno być zbyt twarde, a raczej dość luźne. Dobrze wyrobione ciasto oprószamy delikatnie mąką i odstawiamy przykryte w cieple miejsce na godzinę. Z ciasta formujemy kulki o wadze ok. 60 g i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 20 minut i następnie (najlepiej przy użyciu dna szklanki zanurzonej w mące) robimy w kulkach zagłębienia i układamy w nich pokrojony rabarbar. Owoce posypujemy cukrem a boki drożdżówek smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Kiedy drożdżówki przestygną posypujemy je cukrem pudrem.

drożdżówki z rabarbarem


ŹRÓDŁO

W tym miejscu będę umieszczała moje kulinarne dokonania, które na razie może nie są zbyt wielkie, ale jak to się mówi praktyka czyni mistrza. ;) Tak więc będę się starała w tej sztuce doskonalić, a to miejsce pozwoli mi zapamiętać co już zrobiłam.

No to zaczynam :P

 



09:20, kolorowapokrzywa
Link Dodaj komentarz »
1 ... 31 , 32
 
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne