środa, 27 listopada 2013

Drożdżówka o wiele łatwiejsza w przygotowaniu od tej tradycyjnej, niemniej jednak, tak samo smaczna! Puszysta, nie za słodka, z dużą ilością ulubionych owoców i kruszonki (najlepiej maślanej!). Robiłam ją już kilkakrotnie i pewnie jeszcze nie raz powtórzę. Ten przepis to taki pewniak, na którym zawsze można polegać ;-)

Przepis znalazłam na blogu Pieczarki MySi

szybka drożdżówka z owocami i kruszonką

Szybka drożdżówka z owocami i kruszonką

składniki

na ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 50 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli

na kruszonkę:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

dodatkowo:

  • 1/2 kg ulubionych owoców

Do dużej miski pokruszyć drożdże, na nie wsypać cukier, cukier waniliowy, a następnie kolejno roztrzepane jajka, olej i mleko. Wsypać mąkę i szczyptę soli.  Nie mieszać! –przykryć miskę lnianą ściereczką i odstawić na 3 – 4 godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. W tym czasie przygotować kruszonkę, wszystkie składniki wymieszać rękoma w misce, aby powstały grudki ciasta. Po 3 – 4 godzinach składniki w misce wymieszać drewnianą łyżką na gładkie ciasto. Przelać do formy 20 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce i posypać kruszonką. Piec w 180oC przez 40- 45 minut, do ładnego zarumienienia się kruszonki.



20:01, kolorowapokrzywa , drożdżowe
Link Dodaj komentarz »

Te ciastka są tak smaczne, że gdybym tylko mogła sama zjadłabym wszystkie! Niestety dla mnie, jest na nie naprawdę wielu chętnych ;-) Spróbujcie sobie tylko wyobrazić ten smak, a też je pokochacie! Mocno fistaszkowe, z nutellowymi spiralkami, i do tego z kawałkami rozpływającej się w ustach ulubionej czekolady. Na zewnątrz kruche i chrupiące, a ciągliwe i miękkie w środku. Są po prostu genialne!

Przepis pochodzi z tej strony (klik).

ciasteczka z masłem orzechowym, nutellą i czekoladą

Ciasteczka z masłem orzechowym, nutellą i kawałkami czekolady

składniki (na około 20 ciasteczek):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 110g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki masła orzechowego, najlepiej gładkiego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g posiekanej czekolady (u mnie gorzka, ale może być i mleczna)
  • 3 łyżki nutelli

Wymieszać razem mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Masło utrzeć wraz z masłem orzechowym i cukrami na puszystą masę (ok.5 minut). Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i wymieszać. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodać suche składniki, mieszać aż do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto włożyć do lodówki i schłodzić przez około 30 minut. Z ciasta formować niewielkie kulki, wielkości orzecha włoskiego, na każde ciastko dać po troszkę nutelli i przy pomocy noża, okrężnym ruchem, zrobić na ciastku nutellowe spiralki (można też to robić rękami, zależy jak nam wygodniej). Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 8-10 minut, do zarumienienia. Ciasteczka po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze miękkie, dlatego zanim przeniesiemy je na kratkę do całkowitego wystudzenia zostawmy je na chwilę na blaszce. I najlepsze ciasteczka na świecie gotowe! :-)

ciasteczka z masłem orzechowym, nutellą i czekoladą

ciasteczka z masłem orzechowym, nutellą i czekoladą

poniedziałek, 11 listopada 2013

Dwa blaty kruchego cytrynowego ciasta, a pomiędzy nimi masa śliwkowa, nie za słodka, dzięki czemu spokojnie możemy pozwolić sobie na grubą warstwę cukru pudru na górze. A i mimo to, całość nie jest przesłodzona, tylko tak przyjemnie owocowa, co sprawia, że chciało by się ciągle sięgać po następny kawałek! :-)

Przepis znalazłam na blogu Moje ciacho

ciasto śliwkowe

Ciasto śliwkowe

składniki

na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • otarta skórka z jednej cytryny
  • 1 jajko
  • 1/2 szklaki cukru
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek mleka, śmietany, lub w jogurtu

na masę śliwkową:

  • 1,5 kg śliwek węgierek
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisiel (dałam opakowanie kisielu cytrynowego)
  • 150 g cukru
  • opcjonalnie: rodzynki

przygotowanie:

masa śliwkowa:

Umyte i wypestkowane śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i stawiamy na niewielkim ogniu, by puściły sok. Jeśli boimy się, że śliwki się przypalą dodajmy odrobinę wody. Całość dusimy przez około 10 minut (bądź dłużej, zależy od soczystości śliwek, u mnie 10 minut spokojnie wystarczyło), do zredukowania ilości soku. Następnie dodajemy kisiel rozpuszczony w minimalnej ilości zimnej wody, zagotowujemy, odstawiamy do przestudzenia.

ciasto:

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie, równe części. Jedną z nich wyłożyć na blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 10 minut. Następnie na podpieczony spód wyłożyć masę śliwkową, przykryć ją rozwałkowaną drugą częścią ciasta i z powrotem wstawić do piekarnika. Piec jeszcze ok. 30-40 minut do zarumienienia się ciasta. Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

ciasto śliwkowe

Przepyszna szarlotka! Połączenie jabłek i śliwek z cynamonem, jest naprawdę niesamowite! Nie spodziewałam się, że będzie aż tak dobrze smakować ;-) Całość jest na bardzo dobrym, kruchym cieście. W zasadzie, to szarlotka sama w sobie jest bardzo smaczna, ale podana na ciepło z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną, to dopiero coś! :-)

Przepis znalazłam tutaj (klik, klik)

szarlotka ze śliwkami

Szarlotka ze śliwkami

składniki

na ciasto:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru (dałam 1/2 szklanki)
  • 4 żółtka
  • 1 margaryna
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g jogurtu naturalnego

na nadzienie:

  • ok.1 kg jabłek
  • ok. 300 g śliwek
  • cukier do smaku (zależy jak słodkie są nasze jabłka)
  • cynamon (ilość dowolna, u mnie 3 łyżeczki)

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, aż utworzą jednolitą kulę ciasta. Podzielić na 2 części, jedną odrobinę większą od drugiej. Większą część włożyć do lodówki, a mniejszą do zamrażarki i schłodzić przez około 1 godzinę. Następnie większą część ciasta wyłożyć na blaszkę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć jabłka, wymieszane z cukrem, starte na tarce, pokrojone, bądź podduszone do miękkości, na jabłkach poukładać kawałki śliwek, posypać cynamonem. Na górę zetrzeć na tarce pozostałą część ciasta z zamrażarki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok.45-50 minut.

szarlotka ze śliwkami

poniedziałek, 04 listopada 2013

Bardzo smaczny, delikatny sernik ze śliwkami w kisielu na wierzchu. To naprawdę udane połączenie! Delikatnie słodka masa serowa i kwaśne śliwki łączą się tutaj idealnie. Jak każdy sernik przygotujemy go bardzo szybko, pamiętajmy tylko by składniki wyjąć z lodówki minimum godzinę przed pieczeniem. I to chyba tyle :-) Bardzo go Wam polecam, a ja idę przygotowywać kolejne wpisy ze śliwkami w roli głównej. A będzie ich jeszcze kilka ;-).

Przepis z bloga Mała Cukierenka

sernik ze śliwkami

Sernik ze śliwkami

składniki

na śliwki:

  • 750g umytych śliwek
  • 1 torebka kisielu malinowego bez cukru
  •   3 łyżki cukru 

na masę serową:

  • 1 kg sera 3 krotnie mielonego, bądź z wiaderka

  • 150g kwaśnej śmietany 12%

  • sok wyciśnięty z 1 cytryny

  • 5 jajek

  • 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 250g cukru (dałam 180g)

Umyte śliwki wypestkować i pokroić na małe kawałki. Kisiel ugotować z cukrem na 400ml wody. Do gorącego kisielu dodać śliwki, wymieszać i odstawić.

Przygotować masę serową miksując wszystkie składniki razem, tylko do uzyskania jednolitej masy. Masę serową przełożyć do blaszki ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze masy serowej delikatnie poukładać śliwki w kisielu. Całość włożyć do nagrzanego do 180'C piekarnika i piec około 60 minut. Przed podaniem całkowicie wystudzić. Najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, wyjęty ok. godzinę wcześniej,

sernik ze śliwkami


wtorek, 29 października 2013

Chrupiące ciasteczka o kawowym aromacie z kawałkami mlecznej czekolady. Bardzo smaczne, nie tylko do kawy! ;-) Niedokładnie wymieszana w cieście kawa, pozostawia na ciasteczkach przepiękne, finezyjne wzorki :-) Pracy przy nich niewiele, a efekt naprawdę bardzo zadowalający. To co, kto dzisiaj robi ciasteczka? ;-)

Przepis z blogu Rogalik.

ciasteczka kawowe z czekoladą

ciasteczka kawowe z czekoladą

Ciasteczka kawowe z czekoladą

składniki (na ok. 20 ciasteczek):

  • 125 g masła
  • 100 g cukru (dałam 50g)
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 jajko
  • 200g mąki
  • 50 g groszków czekoladowych bądź posiekanej czekolady

ciasteczka kawowe z czekoladą

Masło ucieramy z cukrami na jednolitą masę, wsypujemy kawę rozpuszczalną. Ciągle ucierając dodajmy jajko. Na samym końcu dodajemy mąkę razem z czekoladą i całość dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką porcje ciasta w dość dużych odstępach (troszkę się rozpłyną) i pieczemy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C, aż ciastka ładnie się zarumienią.

ciasteczka kawowe z czekoladą

ciasteczka kawowe z czekoladą

Ciasteczka świetnie smakują również posmarowane serkiem philadelphia z czekoladą, bądź nutellą! ;-)

 



23:04, kolorowapokrzywa , ciasteczka
Link Komentarze (10) »
poniedziałek, 28 października 2013

Tradycyjna puchata drożdżówka, z dużą ilością owoców i cynamonową kruszonką. Pyszna! Jej przygotowanie jest bardzo proste, ważne tylko by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. No i potrzebujemy trochę czasu, ale to jak przy każdym cieście drożdżowym, więc to nic dziwnego ;-). Polecam bardzo!

Przepis pochodzi z Moich Wypieków

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

składniki

na zaczyn:

  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru                                             ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

na ciasto:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka       kropel aromatu waniliowego
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonej margaryny
  • 1 jajko
  • 1żółtko                                                                    
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • śliwki węgierki, około 1 kilograma

na kruszonkę:

  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy - 16 g
  • pół kostki roztopionego masła (125g)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość. W międzyczasie przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę. Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.

ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

21:40, kolorowapokrzywa
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne