czwartek, 06 lutego 2014

Niesamowicie kruche, z chrupiącymi orzechami i aromatem kardamonu oraz  skórki z pomarańczy. Idealne ciasteczka na święta, choć nie tylko ;-) Jeśli jeszcze nie piekliście nic z dodatkiem kardamonu, dzięki tym ciasteczkom na pewno się do niego przekonacie (dokładnie tak było w moim przypadku ;-)), a jeśli już znacie ten jego korzenny smak, nie muszę Was przekonywać byście je upiekli :-) 

źródło przepisu ---> (klik)

kruche ciasteczka z kardamonem, pomarańczą i orzechami

kruche ciasteczka z kardamonem, pomarańczą i orzechami 

składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • 3 żółtka
  • spora szczypta soli
  • otarta skórka z jednej dużej pomarańczy
  • 3/4 łyżeczki świeżo startego kardamonu
  • 200 g mąki
  • 100 g posiekanych orzechów (włoskich, brazylijskich, pekanów)

Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę, następnie dodajmy skórkę pomarańczową i kardamon i krótko miksujemy. Gdy całość się dobrze połączy dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Na samym końcu dodajemy orzechy i mąkę, całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki zostawiamy ja na chwilę w temperaturze pokojowej by lekko zmiękło. Następnie  wałkujemy na grubość ok.0.5 cm i wykrawamy dowolne kształty (ja ciasto przed włożeniem do lodówki uformowałam w rulonik, potem go po prostu pokroiłam). Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok.10- 12 minut aż będą przyjemnie złociste. Po wystudzeniu ciasteczka możemy polać roztopioną czekoladą.

kruche ciasteczka z kardamonem, pomarańczą i orzechami

kruche ciasteczka z kardamonem, pomarańczą i orzechami

niedziela, 02 lutego 2014

Bardzo delikatny i puszysty sernik z masą czekoladową, na miękkim i cudownie cytrynowym biszkopcie. Deser oprócz tego, że jest naprawdę przepyszny, wspaniale się prezentuje :-) a wcale nie jest trudny, ani pracochłonny do przygotowania, jakby się mogło wydawać. Trzeba tylko wcześniej upiec biszkopt, spokojnie można to zrobić dzień przed planowanym pieczeniem, dzięki temu będzie go nam nawet łatwiej przekroić. Jeśli więc macie ochotę na pyszny sernik, to dobrze trafiliście :-)

P.S.dzieki Iwona ;-) 

Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki u Justyny i Doroty

sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

sernik na biszkopcie z polewą czekoladową 

składniki

na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • ¼ szklanki soku z cytryny

na polewę czekoladową:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku

na masę serową:

  • 1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie
  • 4 jajka
  • laska wanilii
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym

Przygotowujemy biszkopt, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wlać sok cytrynowy wraz ze skórką. Na samym końcu przesiewamy oba rodzaje mąki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x35 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 180'C przez około 30-40 minut, do "suchego patyczka". Gotowy biszkopt, po całkowitym przestudzeniu przekrawamy na dwie równe części.

Margarynę na polewę czekoladową rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy do niej cukier puder i dokładnie mieszamy. Gdy się całkowicie rozpuści dodajemy kakao wraz z wrzącą wodą. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Masę serową zaczynamy przygotowywać poprzez rozdzielenie żółtek ob białek. Następnie żółtka ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę (ok 5-7minut). Do utartej masy dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ser biały, ciągle mieszając. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z proszkiem budyniowy i ziarenkami z laski wanilii, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy białka ubite wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszamy.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy jedną część biszkoptu, na biszkopt przekładamy połowę polewy czekoladowej i równomiernie ją rozprowadzamy, a następnie połowę masy serowej (bądź 3/4, zależy czy chcemy mieć równe warstwy, czy wolimy więcej masy serowej w środku). Na ser znów biszkopt, pozostałą polewę czekoladową a na nią pozostałą masę serową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez około 45- 50 minut. Wystudzony sernik możemy polać roztopioną czekoladą, posypać kakao lub cukrem pudrem :-)

sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

sobota, 01 lutego 2014

Chrrrupiące ciasteczka z moimi najulubieńszymi bakaliami, czyli orzechami włoskimi no i oczywiście z żurawiną :-) Dodatkowo ukrywają jeszcze w sobie płatki owsiane i białą czekoladę (a nie ma nic lepszego niż chrupiąca, karmelowa, biała czekolada po upieczeniu ;-)). Choć ciasteczka są naprawdę super to jednak moich ulubionych owsiano-żurawinowych ciasteczek nie pobiły :-) Mimo to, wszyscy się nimi zajadaliśmy i trudno powiedzieć jak szybko wszystkie ciastka zostały schrupane ;-). Udało mi się uchować kilka ciasteczek na drugi dzień, na prezent, i mogę śmiało powiedzieć, że drugiego dnia były tak samo smaczne jak niedługo po upieczeniu, w ogóle nie straciły nic a nic na chrupkości! Naprawdę warto je zrobić, tym bardziej iż nie trzeba nawet używać do ich przygotowania miksera, ja swoje ciastka "utarłam" drewnianą łyżką ;-)

Przepis Nigelli Lawson znalazłam na blogu Sweet escape into kitchen.

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami 

składniki:

  • 150g mąki
  • 75g płatków owsianych
  • 125g masła
  • 100g białego cukru
  • 75g jasnego brązowego cukru (pominęłam)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 75g suszonej żurawiny
  • 50g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 100g posiekanej białej czekolady

Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrami do uzyskania dość jasnej i puszystej masy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy  suche składniki i bakalie, całość mieszamy łyżką do momentu uzyskania ciasta z regularnie rozprowadzonymi bakaliami w środku. Łyżką nabieramy porcje ciasta, z których formujemy kulki, układamy w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie lekko spłaszczamy.Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 11-15 minut do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zostawiamy jeszcze na kilka minut na blaszce, gdyż są bardzo miękkie a następnie przekładamy na kratkę. Po kilku minutach stwardnieją i będą wspaniale chrupiące :-)

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Bardzo smaczne, kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami. Moje dodatkowo polane są rozpuszczoną białą czekoladą, głównie po to by ładniej się prezentowały, ale i smakowo biała czekolada świetnie do nich pasuje :-) Ciasteczka te robimy bez użycia jajek, dzięki czemu mają jasny, wręcz biały kolor, który świetnie kontrastuje z kolorowymi dodatkami. Są pyszne i jeśli mam być szczera są to jedne z moich ulubionych ciasteczek :-)

Przepis pochodzi z tej strony (klik)

kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami 

składniki:

  • 175 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki
  • 30 g pistacji, posiekanych
  • 40 g posiekanej suszonej żurawiny

kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami

Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę, dodać mleko i sól, zmiksować. Na końcu dodać pistacje, żurawinę i mąkę, całość dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, z każdej z nich uformować wałek o średnicy ok. 4 cm. Gotowe wałki zawinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez ok 30 minut. Po tym czasie wałek kroimy na ciasteczka o grubości ok. 0,5 cm. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez ok 8-12 minut, aż będą lekko złociste. Wystudzone ciasteczka możemy polać rozpuszczoną czekoladą :-)

kruche ciasteczka z żurawiną i pistacjami


środa, 15 stycznia 2014

Choć już ponad dwa tygodnie temu rozpoczął się nowy rok, ja dopiero dzisiaj składam Wam najserdeczniejsze noworoczne życzenia, wszak na nie nigdy nie jest za późno! ;-) Niech będzie to dla Was najlepszy czas jaki do tej pory udało Wam się przeżyć, niech spełnią się wszystkie plany i marzenia :-) tak, żebyście sami byli z życia zadowoleni, bo to chyba jest najważniejsze! :-)

Nadrabiając jeszcze większe zaległości chciałabym podziękować wszystkim którzy złożyli mi świąteczne życzenia. Wiedzcie, że bardzo chciałam na nie odpowiedzieć, jednak po prostu nie byłam w stanie. Liczę jednak na to, że Wasze Święta i początek roku były mimo to bardzo udane! :-)

Przechodząc już jednak do przepisów, których mam naprawdę wiele do opublikowania, zarówno tych zaległych jak i ciągle powstających ;-)

Dzisiejszy sernik jest wspaniały! Kremowy, choć nie delikatny. Jak dla mnie ma idealną sernikową strukturę, taką klasyczną, domową. Wzbogacony jest dodatkowo o kokosową piankę na wierzchu i bardzo dobre kruche ciasto na spodzie. Dobre jest w nim również to, że z poniższego przepisu otrzymamy naprawdę dużą ilość ciasta. Ale uwierzcie, to wielki plus, bo kawałki znikają w błyskawicznym tempie :-)

Przepis pochodzi z tej strony (klik, klik)

Sernik z bezą kokosową

składniki:

kruche ciasto

  • 250g mąki pszennej
  • 100g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g margaryny
  • 2 jajka

masa serowa

  • 1.2kg twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 6 żółtek
  • 170g cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mleka (500ml)- ja dałam trochę więcej niż 1 szklankę
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe

beza kokosowa

  • 6 białek
  • 100g cukru
  • 100- 150g wiórków kokosowych

przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść (ciasto jest dosyć klejące), a następnie gotowym ciastem wyłożyć blachę 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia bądź posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Spód warto jest w tej chwili podpiec około 10-15 minut do lekkiego zezłocenia, wtedy będziemy mieć pewność, że będzie przyjemnie kruche, a nie mokre.

Żółtka na masę serową utrzeć wraz z cukrem i olejem na puszystą masę. Stopniowo, ciągle miksując dodawać po łyżce sera. Na końcu powoli wlewać mleko wymieszane z proszkami budyniowymi, ciągle mieszając. Gotową masę przelewamy na przygotowane kruche ciasto. Następnie przygotowujemy kokosową bezę, białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Gdy beza jest już całkiem stabilna dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Bezę przekładamy na masę serową, całość pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.

P.S. Jeśli boimy się, że beza przez godzinę w piekarniku za bardzo się wysuszy, możemy przygotować ją później i wyłożyć na w połowie już upieczony sernik.

sernik z bezą kokosową





niedziela, 15 grudnia 2013

Bardzo smaczne, kruche, kakaowe ciasteczka z przyjemną piernikową nutą. Dodatkowo ozdobione są czekoladą i ulubioną posypką (u mnie mielona skórka z cytrusów, taka jak ta- pasowała idealnie, cytrusowy aromat idealnie pasuje do korzennych ciasteczek, no i dodatkowo bardzo fajnie wygląda). Możemy formować z nich dowolne kształty, od tradycyjnych precelków, po plecionki, spiralki, motylki lub jakieś inne kształty, które tylko przyjdą nam do głowy, bo z ciastem naprawdę fajnie się współpracuje, po schłodzeniu jest prawie takie jak plastelina ;-) Robi się je więc naprawdę bardzo przyjemnie i zabawy przy tworzeniu jest wiele, szczególnie jeśli zaprosimy kogoś do pomocy. Ciastka idealnie nadają się na prezent, wystarczy je tylko ładnie zapakować :-)

Przepis znaleziony tutaj, lekko przeze mnie zmieniony.

czekoladowo-pierniczkowe kruche ciasteczka

Czekoladowo-pierniczkowe kruche ciasteczka

składniki:

  • 100g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 225g mąki pszennej 
  • 1 łyżka kakao w proszku
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

dodatkowo do przybrania:

  • ulubiona czekolada
  • różnego rodzaju posypki bądź orzechy kokos itp. 

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy aż wszystko się dobrze połączy. Partiami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i przyprawą do piernika i miksujemy aż wszytko się dobrze połączy. Na końcu ciasto szybko wyrabiamy dłońmi i formujemy z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie odrywamy niewielkie kulki z ciasta, formujemy z nich dość długi i cienki wałek, a następnie tworzymy z niego ulubione kształty. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 10-15 minut. Gdy wystygną smarujemy je czekoladą i posypujemy ulubioną posypką. Zostawiamy do zastygnięcia czekolady i gotowe :-)

czekoladowo-pierniczkowe kruche ciasteczka

czekoladowo-pierniczkowe kruche ciasteczka

 

Z ciasteczkami, jeszcze tak na ostatnią chwilę udało mi się dołączyć do VII Festiwalu Pierniczków :-)

VII Festiwal Pierniczków

 

I na sam koniec jeszcze, bo to już w końcu 15 grudnia ;-)

czwartek, 28 listopada 2013

Banalnie proste do zrobienia i niesamowicie smaczne! Połączenie puszystych czekoladowych muffinek, z solonymi precelkami i maślanym kremem waniliowym, to coś, czego koniecznie trzeba spróbować! Może połączenie słodkiego ze słonym nie każdego przekonuje, ale zapewniam, że to tylko do czasu, kiedy go spróbuje ;-) Bo jak zje się choć odrobinę, to już nie będzie się dało od tego połączenia uwolnić i będzie się chciało coraz więcej i więcej takich połączeń smakowych. Gorąco Wam więc te babeczki polecam, bo są to jedne z lepszych, jakie jadłam :-)

przepis ze strony sortedfood.com

p.s. tam też znajdziecie filmik jak przygotować te babeczki, jak i wiele innych świetnych słodkości

czekoladowe muffinki z solonymi precelkami i kremem

Czekoladowe muffinki z solonymi precelkami i kremem

składniki (na 12 sztuk)

precelkowy spód:

  • 150g słonych precelków
  • 75g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 3 łyżki brązowego cukru

Czekoladowe muffinki z solonymi precelkami i kremem

muffinki:

  • 2 jajka
  • 180ml ciepłej wody
  • 180ml maślanki
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 225g cukru (ja dałam mniej, ok.160)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100g gorzkiego kakao
  • 225g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

krem maślany:

  • 150g miękkiego masła
  • 300g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

dodatkowo:

  • 12 precelków do dekoracji
  • trochę rozpuszczonej czekolady

Czekoladowe muffinki z solonymi precelkami i kremem

Przygotowujemy spód. Precelki wraz z cukrem umieszczamy w malakserze, krótko miksujemy, aż rozdrobnią się na dość spore kawałki (takie, żeby po upieczeniu przyjemnie chrupały). Wlewamy do nich rozpuszczone masło, mieszamy. Do każdej papilotki nakładamy na spód pokruszonych precelków. Teraz robimy ciasto, jajka miksujemy z cukrem, wodą, maślanką, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Gdy wszystko połączy się na gładką masę dodajmy kakao, mąkę, proszek do pieczenia i sodę i dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek z precelkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 25 minut. Gdy babeczki wystygną dekorujemy je kremem przygotowanym z miękkiego masła utartego z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Górę każdej babeczki dekorujemy precelkiem umoczonym do połowy w czekoladzie. I gotowe :-)

Czekoladowe muffinki z solonymi precelkami i kremem

p.s.2 jakość zdjęć pozostawia wiele do życzenia, ale nie mogłam się już doczekać, żeby ich(babeczek, nie zdjęć;-)) spróbować ;-)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne