poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Witajcie w kwietniu! :-) Długo mnie tutaj nie było, więc pomyślałam, że przydałby się w końcu jakiś nowy przepis, a jako że już za chwilę Wielkanoc, nie było innego wyboru, jak tylko przygotować coś słodkiego, idealnego na Święta. Padło na babeczki -z wielu powodów- są szybkie do zrobienia, niesamowicie smaczne i można je udekorować na naprawdę dużo sposobów (tak samo zresztą jak wielkanocne mazurki ;-)). Moje babeczki są niesamowicie puszyste, miękkie i wilgotne. Mają piękny, lekko pomarańczowy kolor (za sprawą marchewki) i intensywnie cytrynowy smak. Krem, żeby nadać ciastkom jeszcze więcej puszystości (bo o lekkości nie ma mowy- ach te kalorie!) jest na bazie kremówki i białej czekolady. Dekoracja dowolna, moja nie za bardzo skomplikowana, jako że plastykiem nie jestem i zdolności manualne mam mocno ograniczone ;-) Ale muszę  przyznać, że mimo wszystko świetnie się bawiłam ozdabiając babeczki :-). I jeszcze jedna kwestia o której muszę wspomnieć, mianowicie, do babeczek zabrakło mi trochę marchewki, którą zastąpiłam pietruszką. Nadaje ona babeczkom charakteru, takiego ciekawego smaku. Ale nie ma się czego obawiać, nie jest to taki typowy pietruszkowy smak! ;-) Na zakończenie dodam jeszcze, że wszyscy zajadali się babeczkami ze smakiem, każdy prosił o dokładkę i nikt nie przypuszczał nawet, że znajdują się w nich jakiekolwiek warzywa ;-) Naprawdę polecam, nie tylko od święta! 

przepis na babeczki znalazłam tutaj, zmodyfikowałam go jednak troszeczkę i taką też wersję tutaj podaję.

(wielkanocne) babeczki z kremem

Babeczki marchewkowo-pietruszkowe z kremem śmietankowym z białą czekoladą i cytryną

składniki (na 12 sztuk)

na babeczki:

  • 300g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 16g cukru wanilinowego
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • skórka starta z jednej dużej cytryny
  • sok z całej cytryny (mniej więcej 1/4 szklanki)
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 200g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 100g pietruszki startej na drobnych oczkach

na krem:

  • 200g śmietanki kremówki
  • 100g białej czekolady
  • świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:

  • ozdoby (posypki, jajka z czekolady, bakalie bądź to co akurat sobie wymarzymy)

(wielkanocne) babeczki z kremem

przygotowanie

zaczynamy od kremu, białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dodajemy do niej skórkę i sok z cytryny i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na puch, a następnie dokładnie mieszamy z zimną (ale płynną) czekoladą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Mąkę mieszamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ubijamy wraz z cukrami mikserem na puszystą masę przez około 3 minuty. Następnie ciągle miksując dolewamy olej. Do puszystej masy jajecznej powoli wlewamy sok z cytryny wraz z sokiem pomarańczowym, ciągle mieszając łyżką. Do mąki dodajmy pietruszkę z marchewką i skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Przelewamy masę jajeczną i mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25minut. Studzimy.

Na zimne babeczki wykładamy po łyżce kremu, lekko rozsmarowujemy go na ciastku przy pomocy noża bądź łyżki, posypujemy posypką i ozdabiamy jajkami z czekolady. Teraz babeczki są już gotowe do podania :-) Choć oczywiście możemy je jeszcze schłodzić. Przechowujemy je w lodówce do 2-3 dni, nie dłużej, bo bita śmietana może nam się rozpuścić, nie mówiąc już o ozdobach cukrowych, ale gwarantuję, że babeczki ledwo dotrzymają dnia następnego :-)

(wielkanocne) babeczki z kremem

(wielkanocne) babeczki z kremem

piątek, 28 marca 2014

Kruche i delikatne ciasteczka, maślane, lekko cytrynowe. W zasadzie można by powiedzieć, że niczym się nie wyróżniają, takie zwykłe i proste. I to jest właśnie ich największa zaleta, w końcu klasyka zawsze jest dobra :-) Dodatki zależą już tylko od nas, bądź od tego co akurat zalega w naszych szafkach ;-) Bardzo, bardzo polecam, najlepiej od razu podwoić składniki!

zerknijcie również do źródła ---> klik

ciasteczka cytrynowe z morelami

ciasteczka cytrynowe z morelami

składniki:

  • 120g miękkiego masła
  • 80g cukru
  • 180g mąki pszennej
  • 70g moreli, pokrojonych na kawałki
  • skórka starta z jednej sporej cytryny
  • opcjonalnie 1 łyża mleka

Masło ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy skórkę z cytryny, mieszamy. Na samym końcu dodajemy mąkę wraz z morelami i wyrabiamy dłońmi, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Jeśli masa wyda nam się zabyt sucha dodajmy łyżkę mleka. Gotowe ciasto schładzamy przez około 30 minut. Po tym czasie odrywamy niewielkie kawałki ciasta, formujemy z nich kulki, układamy na papierze do pieczenia w odstępach i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut, do lekkiego zezłocenia. Studzimy na kratce i gotowe!

ciasteczka cytrynowe z morelami

14:31, kolorowapokrzywa , ciasteczka
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 24 lutego 2014

Muffiny dzięki jogurtowi naturalnemu i masłu orzechowemu są niesamowicie wilgotne i mają taką cięższą, lecz nie zbitą strukturę. Bardzo pożywne. Nutella nadaje im słodyczy i sprawia, że ciągle chce się sięgać po kolejną babeczkę. Bardzo, bardzo polecam!

przepis pochodzi z blogu sweet escape into kitchen.

muffiny z masłem orzechowym i nutellą

muffiny z masłem orzechowym i nutellą

składniki (na ok. 15 sztuk):                                       

  • 300 g mąki (2 szklanki)                                      
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                        
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej                        
  • szczypta soli
  • 12 łyżek brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 16 łyżek jogurtu naturalnego
  • 10 łyżek masła orzechowego
  • około 16 łyżeczek nutelli

muffiny z masłem orzechowym i nutellą

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą, odstawiamy. Jajka miksujemy wraz z cukrem, jogurtem naturalnym i i masłem orzechowym. Wsypujemy suche składniki i dokładnie mieszamy, powstanie nam dość gęste ciasto. Do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami przekładamy około łyżkę ciasta, na nie nakładamy około łyżkę nutelli i znów dajemy trochę ciasta. Możemy widelcem zrobić wzorki z nutelli na muffince. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 20-25 minut. Studzimy i zajadamy. Bardzo smaczne są z jeszcze lekko ciepłą nutellą :-)

muffiny z masłem orzechowym i nutellą

niedziela, 23 lutego 2014

Długo zabierałam się za zrobienie tego sernika, i teraz oczywiście tego żałuję, gdyż okazał się wprost przepyszny ;-) Bardo kremowy i aksamitny (dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej), mocno chałwowy, z najlepszą polewą chałwową na wierzchu. Mimo, iż za chałwą samą w sobie nie przepadam, to właśnie dzięki niej ten sernik jest tak wyjątkowy. Co również bardzo ważne, sernik jest bardzo prosty do przygotowania, możemy go zrobić nawet bez użycia miksera. Idealny zarówna na uroczyste przyjęcie jak i na deser do niedzielnej kawy. Koniecznie do zrobienia! ;-)

przepis z Moich Wypieków

sernik chałwowy

sernik chałwowy

składniki

na spód:

  • 100 g herbatników
  • 40 g masła, roztopionego

Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. 

na masę serową:

  • 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 1kg)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (dałam kakaową) pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.

na polewę chałwową:

  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej (znów dałam kakaową)
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (jeśli grudki całkowicie się nie rozpuszczą, spokojnie, jeśli podczas podgrzewania będziemy polewę cały czas mieszać same się rozpuszczą). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

sernik chałwowy



czwartek, 20 lutego 2014

Kruche, mocno kokosowe, maślane ciasteczka z odrobiną gorzkiej czekolady. Smakują wspaniale, a jeszcze lepiej pachną. Jeśli tylko byłyby perfumy o zapachu ciastek kokosowych z czekoladą, nie używałabym żadnych innych ;-) Ilość czekolady na ciastkach może wydawać się komuś zbyt mała, ale jest ona wprost idealna, podkreśla delikatny smak kokosu i masła. Ważne też by była to właśnie gorzka czekolada, która łagodzi słodycz ciastek.

przepis własny

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

składniki:

  • 200g masła, prosto z lodówki
  • 2 żółtka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych, drobnych (mogą być takie normalne wiórki, rozdrobnione lekko blenderem- dzięki temu ciastka będą miały bardziej kokosowy aromat i jednolitą strukturę)
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 16g cukru wanilinowego
  • 30g gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Mąkę wymieszać wraz z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i wiórkami kokosowymi. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko ugnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce przez godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich zrolować a następnie pokroić na kawałki długości ok. 3cm. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 10-13 minut aż będą ładnie złociste. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka powinny być jeszcze lekko miękkie, kilka minut po wyjęciu możemy przełożyć je na kratkę by całkowicie ostygły. Gotowe ciasteczka polewamy delikatnie rozpuszczoną czekoladą (ja zrobiłam to przy pomocy rożka zrobionego z papieru do pieczenia).

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

ciasteczka kokosowe

21:47, kolorowapokrzywa , ciasteczka
Link Komentarze (3) »
środa, 19 lutego 2014

Ciasto cytrynowe, ale tak naprawdę bardzo cytrynowe! Przepyszne! :-) Mięciutkie, maślane, z lekko chrupiącym wierzchem i grubą warstwą cukru pudru na nim. Najlepsze jakie dotąd udało mi się upiec, i zaraz po cieście cytrynowym mojej Cioci, najsmaczniejsze. Dlatego bardzo polecam każdemu, lubującemu się w cytrynowych, kwaśnych smakach ;-)

Przepis z Domowych Wypieków

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe 

składniki:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 2 duże cytryny

Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Masło rozpuścić i zostawić do wychłodzenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, ciągle miksując stopniowo dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wlewać masło, cały czas delikatnie mieszając. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny, delikatnie wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej foremki o boku 24cm (ja użyłam większej blaszki, dlatego mam trochę niższe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 40-50 minut. Wystudzone ciasto możemy polukrować, choć moim zdaniem najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem :)

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

Ostatnio, co zresztą można łatwo zauważyć, najchętniej piekę różnego rodzaju ciasteczka, wprost nie mogę przestać, aż tak się wciągnęłam ;-) Przyczyn takiego stanu rzeczy na pewno jest wiele, ale zdecydowanie najbardziej przemawia do mnie fakt, że ciastka robi się bardzo szybko i nie sprawiają żadnych trudności. Dodatkowo słoik pełen ciastek to coś do czego się chyba już przyzwyczaiłam ;-) Te, które dzisiaj prezentuję są wspaniałe! Bardzo intensywnie imbirowe (dlatego jeśli nie lubimy mocnych, dominujących smaków musimy zmniejszyć ilość imbiru), w sam raz słodkie, a dodatkowo mają jeszcze wspaniale chrupiącą (ach ten trzask pomiędzy zębami ;-)) otoczkę cukrową, gdyż przed pieczeniem obtaczamy je w białym cukrze. Ja swoje ciastka dodatkowo polałam gorzką czekoladą, jednak zrobiłam to tylko dlatego, że ostatnio wszystko co tylko wyjdzie z mojego piekarnika najchętniej polewałabym czekoladą ;-). Ale i bez niej ciasta są świetne!

Przepis z Moich Wypieków.

mocno imbirowe ciasteczka

mocno imbirowe ciasteczka 

składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (pominęłam)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego (można zastąpić białym)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
  • dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek

Mąkę wymieszać z przyprawami, sodą i solą. Masło utrzeć na puszystą masę wraz z cukrami, gdy całość będzie puszysta i jasna dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia. Następnie do masy wsypujemy wcześniej przygotowaną mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (będzie miękka, ale nie powinna się kleić). Ciasto możemy schłodzić w lodówce. Łyżeczką nabieramy niewielkie porcje ciasta, formujemy w kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez ok. 12-18 minut, aż się ładnie zezłocą. Studzimy na kratce. I tyle :-)

mocno imbirowe ciasteczka

22:57, kolorowapokrzywa , ciasteczka
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 32
| < Grudzień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne