Blog > Komentarze do wpisu

(wielkanocne) babeczki z kremem

Witajcie w kwietniu! :-) Długo mnie tutaj nie było, więc pomyślałam, że przydałby się w końcu jakiś nowy przepis, a jako że już za chwilę Wielkanoc, nie było innego wyboru, jak tylko przygotować coś słodkiego, idealnego na Święta. Padło na babeczki -z wielu powodów- są szybkie do zrobienia, niesamowicie smaczne i można je udekorować na naprawdę dużo sposobów (tak samo zresztą jak wielkanocne mazurki ;-)). Moje babeczki są niesamowicie puszyste, miękkie i wilgotne. Mają piękny, lekko pomarańczowy kolor (za sprawą marchewki) i intensywnie cytrynowy smak. Krem, żeby nadać ciastkom jeszcze więcej puszystości (bo o lekkości nie ma mowy- ach te kalorie!) jest na bazie kremówki i białej czekolady. Dekoracja dowolna, moja nie za bardzo skomplikowana, jako że plastykiem nie jestem i zdolności manualne mam mocno ograniczone ;-) Ale muszę  przyznać, że mimo wszystko świetnie się bawiłam ozdabiając babeczki :-). I jeszcze jedna kwestia o której muszę wspomnieć, mianowicie, do babeczek zabrakło mi trochę marchewki, którą zastąpiłam pietruszką. Nadaje ona babeczkom charakteru, takiego ciekawego smaku. Ale nie ma się czego obawiać, nie jest to taki typowy pietruszkowy smak! ;-) Na zakończenie dodam jeszcze, że wszyscy zajadali się babeczkami ze smakiem, każdy prosił o dokładkę i nikt nie przypuszczał nawet, że znajdują się w nich jakiekolwiek warzywa ;-) Naprawdę polecam, nie tylko od święta! 

przepis na babeczki znalazłam tutaj, zmodyfikowałam go jednak troszeczkę i taką też wersję tutaj podaję.

(wielkanocne) babeczki z kremem

Babeczki marchewkowo-pietruszkowe z kremem śmietankowym z białą czekoladą i cytryną

składniki (na 12 sztuk)

na babeczki:

  • 300g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 16g cukru wanilinowego
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • skórka starta z jednej dużej cytryny
  • sok z całej cytryny (mniej więcej 1/4 szklanki)
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 200g marchewki startej na drobnych oczkach
  • 100g pietruszki startej na drobnych oczkach

na krem:

  • 200g śmietanki kremówki
  • 100g białej czekolady
  • świeżo starta skórka z cytryny (ok. 1 łyżki)
  • 1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo:

  • ozdoby (posypki, jajka z czekolady, bakalie bądź to co akurat sobie wymarzymy)

(wielkanocne) babeczki z kremem

przygotowanie

zaczynamy od kremu, białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie dodajemy do niej skórkę i sok z cytryny i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na puch, a następnie dokładnie mieszamy z zimną (ale płynną) czekoladą. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Mąkę mieszamy wraz z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ubijamy wraz z cukrami mikserem na puszystą masę przez około 3 minuty. Następnie ciągle miksując dolewamy olej. Do puszystej masy jajecznej powoli wlewamy sok z cytryny wraz z sokiem pomarańczowym, ciągle mieszając łyżką. Do mąki dodajmy pietruszkę z marchewką i skórką z cytryny i dokładnie mieszamy. Przelewamy masę jajeczną i mieszamy łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20-25minut. Studzimy.

Na zimne babeczki wykładamy po łyżce kremu, lekko rozsmarowujemy go na ciastku przy pomocy noża bądź łyżki, posypujemy posypką i ozdabiamy jajkami z czekolady. Teraz babeczki są już gotowe do podania :-) Choć oczywiście możemy je jeszcze schłodzić. Przechowujemy je w lodówce do 2-3 dni, nie dłużej, bo bita śmietana może nam się rozpuścić, nie mówiąc już o ozdobach cukrowych, ale gwarantuję, że babeczki ledwo dotrzymają dnia następnego :-)

(wielkanocne) babeczki z kremem

(wielkanocne) babeczki z kremem

poniedziałek, 14 kwietnia 2014, kolorowapokrzywa

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2014/04/17 17:51:13
Babeczki wyglądają przepysznie! Nie robiłam jeszcze żadnego wypieku z dodatkiem pietruszki, a nawet marchewki :)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2014/04/20 00:17:09
Zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt oraz mokrego Dyngusa :) Pozdrawiam
-
Gość: Konczi i Szpileczka, *.215.204.242-internet.zabrze.debacom.pl
2014/05/15 20:51:28
Nominujemy Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, jednocześnie zapraszamy do zabawy i na naszego bloga po odbiór nominacji kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/ Pozdrawiamy Konczi i Szpileczka :)
-
2014/12/04 14:12:56
Idealne na wielkanocne imprezy okolicznościowe! Wrocław, odkąd się tu przeprowadziłam, zawsze zachęca mnie do próbowania nowości zarówno w pracy jak i prywatnie (prowadzenie firmy cateringowej, ma swoje zalety ;))
-
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2015/06/18 09:24:00
Babeczki wyglądają bardzo smacznie! Przepis jest dokładnie wytłumaczony więc na pewno zrobię ! Ciekawa jestem skąd bierzesz takie wspaniałe pomysły? Biorę się do roboty bo pomysł jest naprawdę świetny! P. S Nie mogę doczekać się kolejnego przepisu. Pozdrawiam!!! :)
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne