Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

Bardzo delikatny i puszysty sernik z masą czekoladową, na miękkim i cudownie cytrynowym biszkopcie. Deser oprócz tego, że jest naprawdę przepyszny, wspaniale się prezentuje :-) a wcale nie jest trudny, ani pracochłonny do przygotowania, jakby się mogło wydawać. Trzeba tylko wcześniej upiec biszkopt, spokojnie można to zrobić dzień przed planowanym pieczeniem, dzięki temu będzie go nam nawet łatwiej przekroić. Jeśli więc macie ochotę na pyszny sernik, to dobrze trafiliście :-)

P.S.dzieki Iwona ;-) 

Przepis znalazłam na blogu Domowe Wypieki u Justyny i Doroty

sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

sernik na biszkopcie z polewą czekoladową 

składniki

na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z 1 dużej cytryny
  • ¼ szklanki soku z cytryny

na polewę czekoladową:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki wrzątku

na masę serową:

  • 1 kg twarogu, zmielonego dwukrotnie
  • 4 jajka
  • laska wanilii
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 łyżki proszku budyniowego o smaku waniliowym

Przygotowujemy biszkopt, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Ciągle miksując dodawać po jednym żółtku, następnie powoli wlać sok cytrynowy wraz ze skórką. Na samym końcu przesiewamy oba rodzaje mąki i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 25x35 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 180'C przez około 30-40 minut, do "suchego patyczka". Gotowy biszkopt, po całkowitym przestudzeniu przekrawamy na dwie równe części.

Margarynę na polewę czekoladową rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy do niej cukier puder i dokładnie mieszamy. Gdy się całkowicie rozpuści dodajemy kakao wraz z wrzącą wodą. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.

Masę serową zaczynamy przygotowywać poprzez rozdzielenie żółtek ob białek. Następnie żółtka ucieramy wraz z cukrem na puszystą masę (ok 5-7minut). Do utartej masy dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce ser biały, ciągle mieszając. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z proszkiem budyniowy i ziarenkami z laski wanilii, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy białka ubite wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszamy.

Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy jedną część biszkoptu, na biszkopt przekładamy połowę polewy czekoladowej i równomiernie ją rozprowadzamy, a następnie połowę masy serowej (bądź 3/4, zależy czy chcemy mieć równe warstwy, czy wolimy więcej masy serowej w środku). Na ser znów biszkopt, pozostałą polewę czekoladową a na nią pozostałą masę serową. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez około 45- 50 minut. Wystudzony sernik możemy polać roztopioną czekoladą, posypać kakao lub cukrem pudrem :-)

sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

sernik na biszkopcie z polewą czekoladową

niedziela, 02 lutego 2014, kolorowapokrzywa

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2014/02/04 17:47:09
Takiego sernika jeszcze nie jadłam, pyszności :)
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne