Blog > Komentarze do wpisu

Sernik chałwowy

Długo zabierałam się za zrobienie tego sernika, i teraz oczywiście tego żałuję, gdyż okazał się wprost przepyszny ;-) Bardo kremowy i aksamitny (dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej), mocno chałwowy, z najlepszą polewą chałwową na wierzchu. Mimo, iż za chałwą samą w sobie nie przepadam, to właśnie dzięki niej ten sernik jest tak wyjątkowy. Co również bardzo ważne, sernik jest bardzo prosty do przygotowania, możemy go zrobić nawet bez użycia miksera. Idealny zarówna na uroczyste przyjęcie jak i na deser do niedzielnej kawy. Koniecznie do zrobienia! ;-)

przepis z Moich Wypieków

sernik chałwowy

sernik chałwowy

składniki

na spód:

  • 100 g herbatników
  • 40 g masła, roztopionego

Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub malakserem na piasek. Dodać roztopione masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. 

na masę serową:

  • 80 dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (dałam 1kg)
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka
  • 125 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g chałwy sezamowej waniliowej (dałam kakaową) pokruszonej na grubsze kawałki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser utrzeć z cukrem w misie miksera. Dodawać jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki i zmiksować, tylko do połączenia się składników, na końcu przy pomocy szpatułki wmieszać pokruszoną chałwę. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą - sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, wystudzić do końca, polać polewą (przepis poniżej) schłodzić przez 12 h w lodówce.

na polewę chałwową:

  • 150 g chałwy sezamowej waniliowej (znów dałam kakaową)
  • pół szklanki śmietany kremówki (125 ml)

Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać, by nie było grudek chałwy (jeśli grudki całkowicie się nie rozpuszczą, spokojnie, jeśli podczas podgrzewania będziemy polewę cały czas mieszać same się rozpuszczą). Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik. W zimnej temperaturze ładnie zgęstnieje.

sernik chałwowy



niedziela, 23 lutego 2014, kolorowapokrzywa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: KLOTKA, *.sileman.net.pl
2014/02/24 10:25:02
Samymi zdjęciami zrobiłaś mi smaka, niestety w domu tylko ja lubię chałwę niestety mój mąż i dzieci w ogóle tego produktu nie tolerują, no i co tu zrobić muszę sobie sama kupować, ale może w postaci takiego torciku byli by chętni chałwę spróbować, pewnie w najbliższy weekend przepis wypróbuje do tego jakaś owocowa herbata z teekanne czy innej firmy i człowiek od razu będzie szczęśliwszy. Może dysponujesz jeszcze jakimiś ciekawymi przepisami na chałwę? Pozdrawiam.
-
kolorowapokrzywa
2014/02/24 19:05:24
Bardzo mi miło, że ciasto Ci się podoba :-) Myślę, że dzięki niemu na pewno uda Ci się przekonać rodzinę do chałwy ( a w duecie z herbatą owocową to już w ogóle!) Z ciast chałwowych gorąco polecam jeszcze to z masą chałwową kolorowapokrzywa.blox.pl/2013/04/Ciasto-chalwowe.html
Pozdrawiam i udanych wypieków!
-
agattekh
2014/03/29 20:31:52
taki sernik musi być pyszny :-)
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne