Blog > Komentarze do wpisu

Mocno imbirowe ciasteczka

Ostatnio, co zresztą można łatwo zauważyć, najchętniej piekę różnego rodzaju ciasteczka, wprost nie mogę przestać, aż tak się wciągnęłam ;-) Przyczyn takiego stanu rzeczy na pewno jest wiele, ale zdecydowanie najbardziej przemawia do mnie fakt, że ciastka robi się bardzo szybko i nie sprawiają żadnych trudności. Dodatkowo słoik pełen ciastek to coś do czego się chyba już przyzwyczaiłam ;-) Te, które dzisiaj prezentuję są wspaniałe! Bardzo intensywnie imbirowe (dlatego jeśli nie lubimy mocnych, dominujących smaków musimy zmniejszyć ilość imbiru), w sam raz słodkie, a dodatkowo mają jeszcze wspaniale chrupiącą (ach ten trzask pomiędzy zębami ;-)) otoczkę cukrową, gdyż przed pieczeniem obtaczamy je w białym cukrze. Ja swoje ciastka dodatkowo polałam gorzką czekoladą, jednak zrobiłam to tylko dlatego, że ostatnio wszystko co tylko wyjdzie z mojego piekarnika najchętniej polewałabym czekoladą ;-). Ale i bez niej ciasta są świetne!

Przepis z Moich Wypieków.

mocno imbirowe ciasteczka

mocno imbirowe ciasteczka 

składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków (pominęłam)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 170 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru brązowego (można zastąpić białym)
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (pominęłam)
  • dodatkowo: cukier do obtoczenia ciastek

Mąkę wymieszać z przyprawami, sodą i solą. Masło utrzeć na puszystą masę wraz z cukrami, gdy całość będzie puszysta i jasna dodać jajko i ekstrakt z wanilii, zmiksować do połączenia. Następnie do masy wsypujemy wcześniej przygotowaną mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy (będzie miękka, ale nie powinna się kleić). Ciasto możemy schłodzić w lodówce. Łyżeczką nabieramy niewielkie porcje ciasta, formujemy w kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i obtaczamy w cukrze. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach i lekko spłaszczamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez ok. 12-18 minut, aż się ładnie zezłocą. Studzimy na kratce. I tyle :-)

mocno imbirowe ciasteczka

środa, 19 lutego 2014, kolorowapokrzywa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: , *.internetdsl.tpnet.pl
2015/06/18 09:25:40
Te ciasteczka na zdjęciu wyglądają wspaniale . Ale w smaku były by troszkę ostre tylko mi by nie zasmakowała ta polewa . Ale wolała bym jej niemieć na ciasteczku .
A poza tym te ciasteczka wyglądają apetycznie. Połkęła bym je za jednym razem.
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne