Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe, ale tak naprawdę bardzo cytrynowe! Przepyszne! :-) Mięciutkie, maślane, z lekko chrupiącym wierzchem i grubą warstwą cukru pudru na nim. Najlepsze jakie dotąd udało mi się upiec, i zaraz po cieście cytrynowym mojej Cioci, najsmaczniejsze. Dlatego bardzo polecam każdemu, lubującemu się w cytrynowych, kwaśnych smakach ;-)

Przepis z Domowych Wypieków

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe 

składniki:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g masła
  • 2 duże cytryny

Cytryny wyszorować i sparzyć, a następnie zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Masło rozpuścić i zostawić do wychłodzenia. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, ciągle miksując stopniowo dodawać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Następnie powoli wlewać masło, cały czas delikatnie mieszając. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny, delikatnie wmieszać do ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej foremki o boku 24cm (ja użyłam większej blaszki, dlatego mam trochę niższe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 40-50 minut. Wystudzone ciasto możemy polukrować, choć moim zdaniem najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem :)

ciasto cytrynowe

ciasto cytrynowe

środa, 19 lutego 2014, kolorowapokrzywa

Polecane wpisy

PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne