Blog > Komentarze do wpisu

Ciastka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

Chrrrupiące ciasteczka z moimi najulubieńszymi bakaliami, czyli orzechami włoskimi no i oczywiście z żurawiną :-) Dodatkowo ukrywają jeszcze w sobie płatki owsiane i białą czekoladę (a nie ma nic lepszego niż chrupiąca, karmelowa, biała czekolada po upieczeniu ;-)). Choć ciasteczka są naprawdę super to jednak moich ulubionych owsiano-żurawinowych ciasteczek nie pobiły :-) Mimo to, wszyscy się nimi zajadaliśmy i trudno powiedzieć jak szybko wszystkie ciastka zostały schrupane ;-). Udało mi się uchować kilka ciasteczek na drugi dzień, na prezent, i mogę śmiało powiedzieć, że drugiego dnia były tak samo smaczne jak niedługo po upieczeniu, w ogóle nie straciły nic a nic na chrupkości! Naprawdę warto je zrobić, tym bardziej iż nie trzeba nawet używać do ich przygotowania miksera, ja swoje ciastka "utarłam" drewnianą łyżką ;-)

Przepis Nigelli Lawson znalazłam na blogu Sweet escape into kitchen.

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami 

składniki:

  • 150g mąki
  • 75g płatków owsianych
  • 125g masła
  • 100g białego cukru
  • 75g jasnego brązowego cukru (pominęłam)
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 75g suszonej żurawiny
  • 50g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 100g posiekanej białej czekolady

Mąkę mieszamy z płatkami owsianymi, solą i proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy z cukrami do uzyskania dość jasnej i puszystej masy, dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie wsypujemy  suche składniki i bakalie, całość mieszamy łyżką do momentu uzyskania ciasta z regularnie rozprowadzonymi bakaliami w środku. Łyżką nabieramy porcje ciasta, z których formujemy kulki, układamy w dość dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i następnie lekko spłaszczamy.Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 11-15 minut do zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka zostawiamy jeszcze na kilka minut na blaszce, gdyż są bardzo miękkie a następnie przekładamy na kratkę. Po kilku minutach stwardnieją i będą wspaniale chrupiące :-)

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

ciasteczka owsiane z żurawiną, białą czekoladą i orzechami

sobota, 01 lutego 2014, kolorowapokrzywa

Polecane wpisy

Komentarze
ewa_ciasteczkowakraina
2014/02/01 19:20:13
Kolejne fantastyczne ciasteczka :) Kusisz tymi pysznościami :)
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne