Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Rozmroziłam śliwki. Tylko teraz, co z nich zrobić? Z części powstał kompot, jabłkowo-śliwkowy i pyszny. No właśnie, to może by tak jakieś ciasto do niego? ;-) I tak powstało, pyszne, miękkie, wilgotne i puszyste, na bazie jogurtu naturalnego. Muffinkowo szybkie w przygotowaniu. Plus krucha kruszonka z dodatkiem cynamonu! 

przepis Pieczarki MySi

ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maślanki (użyłam jogurtu naturalnego)
  • 1 szklanka  cukru (dałam 1/2)
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
 
składniki na kruszonkę:
  • 8 łyżek mąki
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
 
dodatkowo:
  • 800 g śliwek, umytych, przepołowionych na pół, bez pestek (u mnie mrożone, odpowiednio wcześniej rozmrożone ;-))
 
Mokre składniki wymieszać w jednej misce, suche składniki w drugiej. Mokre wlać do suchych i wymieszać łyżką, ale tylko tak aby się wszystko połączyło. Wyłożyć na blaszkę (ja wyłożyłam do blaszki 20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.Przygotować kruszonkę – najpierw posiekać wszystkie składniki nożem, a potem delikatnie między dłońmi pocierać, aż kruszonka będzie w malutkich okruszkach.Na ciasto położyć śliwki, posypać owoce kruszonką  i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec ok. 30 minut.

ciasto ze śliwkami i cynamonową kruszonką

 

czwartek, 18 kwietnia 2013, kolorowapokrzywa

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: mismakuje, 46.31.32.*
2013/04/18 22:14:45
Odrobina lata wczesną wiosną :)
-
ewa_ciasteczkowakraina
2013/04/18 22:26:45
Wygląda mega apetycznie :-)
-
gin86
2013/04/20 03:01:29
Mniami, wygląda bardzo smakowicie :)
PustaMiska - akcja charytatywna



Akcja: Nie kradnij zdjęć!

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne